Συζητά το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Βρετανία -Εκστρατεία ταξιδιωτικών εταιρειών για θερινές διακοπές

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε το πρωί ότι η χώρα είναι σε επαφές με άλλες κυβερνήσεις για να καθοριστεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα διεθνούς πιστοποίησης εμβολιασμών κατά της COVID-19, ώστε να επιτρέπονται τα διεθνή ταξίδια.

«Υπάρχουν ορισμένες χώρες ανά τον κόσμο που εξετάζουν να υιοθετήσουν κανόνες που θα λένε ότι θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει μόνο αν έχει εμβολιαστεί. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντικό για ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να δείχνουν κατά πόσο έχουν εμβολιαστεί ή όχι ώστε να ταξιδέψουν», δήλωσε στο Sky News ο κ. Χάνκοκ.

«Επομένως συνεργαζόμαστε με χώρες ανά τον κόσμο επί αυτής της βάσης και για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τρόπο εξασφαλισμένο. Αυτού του είδους το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι κάτι που συζητάμε με τους διεθνείς εταίρους μας. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχουμε ασφαλή διεθνή ταξίδια ξανά και προφανώς είναι μια σημαντική εργασία», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Οι Βρετανοί περιμένουν εναγωνίως την παρουσίαση του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown που θα παρουσιάσει την επόμενη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η επίτευξη το Σάββατο του στόχου εμβολιασμού των 15 εκατομμυρίων πολιτών άνω των 70 ετών και των πιο ευπαθών έχει οδηγήσει σε πιέσεις από βουλευτές για γρήγορη άρση των περιορισμών, ωστόσο υπουργοί έχουν δηλώσει ότι η χαλάρωση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης μάλλον στις 8 Μαρτίου με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, εξετάζεται να επιτραπεί σε μέλη του ίδιου νοικοκυριού να κάνουν διακοπές εντός των συνόρων σε αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα το Πάσχα των καθολικών, που φέτος πέφτει στις αρχές Απριλίου.

Από σήμερα, εξάλλου, τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση για όσους ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό να υποβάλλονται σε δύο πρόσθετα μοριακά διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού, κατά τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξή τους. Το κόστος των 210 λιρών θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη.

Επίσης, οι επισκέπτες που έχουν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα σε 33 χώρες της «κόκκινης λίστας», που συνδέονται με τα στελέχη του κορωνοϊού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, θα πρέπει από σήμερα να περνούν τη δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία με το κόστος των 1.750 λιρών να επιβαρύνει τους ίδιους.

Παρά τους ισχύοντες αυστηρούς περιορισμούς και την αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες που επικαλείται η κυβέρνηση, η ταξιδιωτική βιομηχανία στη Βρετανία ξεκινά από σήμερα εκστρατεία με στόχο να πείσει τους πολίτες να κάνουν κρατήσεις για θερινές διακοπές.

Στην εκστρατεία με τίτλο «Σώστε το καλοκαίρι μας» [Save Our Summer/(SOS)] συμμετέχουν περίπου 120 ταξιδιωτικοί όμιλοι και επιχειρήσεις, όπως η easyJet.

Οι εταιρείες αυτές απαιτούν από την κυβέρνηση να επιτρέψει τα ταξίδια από τον Μάιο, όταν πιστεύεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι του Ην. Βασιλείου άνω των 50 ετών, ώστε να αποτραπεί η απώλεια έως 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Προσφέρουν σε οποιονδήποτε αξιοποιήσει τις προσφορές του προγράμματος SOS επιστροφή χρημάτων ή δωρεάν αλλαγή ημερομηνιών για το ταξίδι σε περίπτωση ακύρωσης λόγω υγειονομικών περιορισμών.

Πηγή: skai.gr