Συστάσεις Σαρκοζί προς τη Μόσχα

Συστάσεις Σαρκοζί προς τη Μόσχα
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιδόθηκε, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη βουλγαρική πρωτεύουσα, σε επίθεση κατά της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να γίνει χώρα παροχής διευκολύνσεων και όχι μια χώρα που περιπλέκει τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου.

Και μεταξύ των υποχρεώσεών της, υπάρχουν δύο σοβαρές, η μια η χώρα να αποτελεί παράδειγμα στον τομέα της δημοκρατίας και η άλλη να είναι μια χώρα παροχής διευκολύνσεων ως προς τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου και όχι χώρα που να περιπλέκει την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του κόσμου, πρόσθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Οι δηλώσεις Σαρκοζί έγιναν τις παραμονές της πρώτης επίσκεψης του γάλλου προέδρου στη Ρωσία, όπου θα βρίσκεται στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια άκρως αναμενόμενη επίσκεψη αφού ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει αλλάξει τη γαλλική τακτική έναντι της Μόσχας σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ζακ Σιράκ ο οποίος εθεωρείτο σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στην προεκλογική προεδρική εκστρατεία του όσο και σε μια ομιλία του στις 27 Αυγούστου, ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε κατακρίνει έντονα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Τσετσενία καθώς και μια αγριάδα που διέπει την στάση της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

Ο αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ επανήλθε στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για το Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από τις λέξεις, αλλά όταν αναφερόμαστε σε βομβαρδισμούς σε μια χώρα,  χονδρικά, αυτό ονομάζεται πόλεμος.

Αν θέλετε να κρυφτούμε πίσω από τις λέξεις, μπορούμε να πούμε 'κινητική δράση', δήλωσε ο Κουσνέρ, αναφερόμενος σε ένα όρο που χρησιμοποιείται συχνά από τον αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.

Μπορούμε να πούμε επίσης: σύγκρουση υψηλής έντασης. Μπορούμε να πούμε επίσης: η αποκορύφωση της κρίσης, πρόσθεσε ο Κουσνέρ ενώπιον της Ένωσης Γαλλικού Διπλωματικού Τύπου (APDF). Τελικά όταν αναφερόμαστε σε βομβαρδισμούς σε μια χώρα, χονδρικά, αυτό ονομάζεται πόλεμος.

Είπα τη λέξη πόλεμος, δεν πρόκειται να το ξανακάνω, όμως γνωρίζω αρκετά για τι μιλάω, περισσότερο απ' όλους εσάς που είστε συγκεντρωμένοι εδώ: έχω περάσει 40 χρόνια κάτω από τις βόμβες και τις σφαίρες, τόνισε ο 67χρονος Κουσνέρ στους δημοσιογράφους.
Πηγή: skai.gr