Συστάσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να λάβει υπόψη του και άλλες "ευαισθησίες" σε ότι αφορά τις εργασίες που πραγματοποιεί κοντά στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται τα τεμένη Αλ Ακσα και ο Θόλος του Βράχου, τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ.

"Όταν υπάρχουν δραστηριότητες κοντά σε ευαίσθητα σημεία, ελπίζουμε βέβαια ότι οι ευαισθησίες τους αυτές θα ληφθούν υπόψη και τα πράγματα θα εξελιχθούν με έναν τρόπο που δεν θα υποδαυλίσει τις εντάσεις ή που δεν θα προκαλέσει προβλήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμ Κέισι.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία των Τεμενών, όπου η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε με βίαιο τρόπο παλαιστίνιους πιστούς που διαμαρτύρονταν κατά των ισραηλινών εργασιών κοντά στον ιερό αυτό τόπο.

Τριάντα πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, 20 Παλαιστίνιοι και 15 ισραηλινοί αστυνομικοί, οι περισσότεροι ελαφρά.

"Οι Ισραηλινοί έδωσαν μιαν εξήγηση για αυτό που κάνουν, όμως προφανώς είναι πάντα ανησυχητικό όταν οι άνθρωποι προσφεύγουν στη βία για να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Κέισι δεν επέκρινε ανοιχτά το Ισραήλ και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει άμεσα την ανησυχία της προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι εργασίες που άρχισαν την Τρίτη σε μια από τις εισόδους της πλατείας προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στους Παλαιστίνιους και στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Μουσουλμάνοι αξιωματούχοι κήρυξαν τη σημερινή ημέρα "ημέρα οργής" για να διαμαρτυρηθούν κατά των εργασιών που κάνει το Ισραήλ.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε από τη Μέκκα ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες η οργάνωσή του με τη Φάταχ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί μια αλλαγή στην "πολιτική γλώσσα" του ισλαμιστικού κινήματος.

"Η συμφωνία της Μέκκας αποτελεί τη νέα πολιτική γλώσσα της Χαμάς. Πρέπει να μιλήσουμε μια γλώσσα που θα ταιριάζει με τις παρούσες συνθήκες", είπε ο Μεσάαλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο "σεβασμός των συμφωνιών αποτελεί επίσης μια νέα γλώσσα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις παλαιότερες συμφωνίες μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τον Ισμαήλ Χανίγια, τον απερχόμενο πρωθυπουργό στον οποίο ανέθεσε και το σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις παλαιές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το Ισραήλ.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr