Σύσκεψη κορυφαίων Τούρκων πολιτικών σήμερα στην Αγκυρα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει από την σημερινή σύσκεψη κορυφαίων Τούρκων πολιτικών στην Αγκυρα να καθορίσει πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ο Πρόεδρος στηρίζει τις εκτιμήσεις του για τη σύσκεψη την Αγκυρα στη πληροφόρηση που είχε από τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Μάϊκλ Κλόσον σχετικά με τις συνομιλίες στην Αγκυρα του Τόμας Γουέστον, απεσταλμένου για το κυπριακό. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από τον κ. Κλόσσον να τον ενημερώσει κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή η Ουάσιγκτον θα παροτρύνει την Αγκυρα να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απάντηση του κ Κλόσον ήταν αρνητική.
Πληροφορίες, πάντως, από την τουρκική πρωτεύουσα αλλά και από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης της Αγκυρας, είναι από τη μια η θέση των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για επίλυση του προβλήματος και από την άλλη οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό κλήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα οι πρεσβευτές της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κλήθηκαν επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και ο λεγόμενος πρεσβευτής της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το σχήμα που θα λάβει η λεγόμενη «κυβέρνηση» μετά την ισοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, που προέκυψε από τη ψηφοφορία στα κατεχόμενα. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αναμένει από τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό λεγόμενης Κυβέρνησης. Σε γραπτή δήλωσή απάντησε επίσης στις επικρίσεις του ηγέτη του Ρεπουπλικανικού κόμματος, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, λέγοντας ότι ο «εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιρροή της εκλογικής ατμόσφαιρας».
Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα στο Ραούφ Ντενκτάς να μη επιδοθεί σε παρελκυστικές διαδικασίες εκφράζοντας ευθέως αντίθεση σε νέα ψηφοφορία στα κατεχόμενα, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, με το Ραούφ Ντενκτάς να αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Η αντίθεση της Αγκυρας σε νέα ψηφοφορία εκφράστηκε με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο οποίος ευθέως κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να αποφύγουν την προκήρυξη νέων εκλογών και να επικεντρωθούν στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης.
Ο κ. Γκιουλ ανακοίνωσε επίσης ότι οι αρχηγοί των κομμάτων στα κατεχόμενα δυνατό να κληθούν στην Αγκυρα, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσουν το θέμα της επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πηγή: skai.gr