Κλείσιμο

Σύσκεψη για δολοφονίες εφήβων

Σύσκεψη υπό το Βρετανό πρωθυπουργό πραγματοποιείται στην Ντάουνινγκ Στριτ με αντικείμενο τη συζήτηση μέτρων κατά της εγκληματικότητας, μετά την έξαρση των περιστατικών χρήσης όπλων στο Λονδίνο και άλλες πόλεις.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν δεχόμενοι επίθεση με όπλο, σε περιοχές κυρίως του νοτίου Λονδίνου.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν έφηβοι που πιστεύεται ότι ήταν αναμεμιγμένοι σε συμμορίες νεαρών οι οποίες τρομοκρατούν συνομήλικούς τους.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό τον Τόνι Μπλερ με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Τζον Ριντ, της αστυνομίας και φορέων των τοπικών κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να μειώσει το κατώτερο όριο ηλικίας για τους κατόχους όπλων που αντιμετωπίζουν την υποχρεωτική πενταετή ποινή φυλάκισης, από τα 21 στα 17 έτη, καθώς πλέον όλο και πιο νεαροί σε ηλικία Βρετανοί προμηθεύονται όπλα.

Παράλληλα έχει προταθεί η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε συμμορίες, ενώ εξετάζονται και μέτρα για την καλύτερη προστασία μαρτύρων που δίνουν πληροφορίες για περιστατικά χρήσης όπλων.

Συνολικά πέρυσι οι βρετανικές αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 11.000 εγκλήματα που αφορούσαν τη χρήση πυροβόλων όπλων, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να εστιάζεται στις μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο