Συσκέψεις κατά της Μέι από την κοινοβουλευτική της ομάδα

Αποφάσεις για την αλλαγή του καταστατικού του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να διεξαχθεί νέα εσωκομματική ψηφοφορία για την καθαίρεση της Τερέζα Μέι το συντομότερο δυνατό, ελπίζουν να λάβουν σε αποψινή συνεδρίασή τους τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.

Οι προτάσεις για την αλλαγή των κανόνων, που δεν επιτρέπουν νέα διαδικασία μομφής κατά της ηγέτιδος πριν από το Δεκέμβριο, συζητήθηκαν αρχικά χθες στο 18μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο της «Επιτροπής 1922», που είναι ο θεματοφύλακας της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μία πρόταση είναι η χρονική διάρκεια μεταξύ δύο εσωκομματικών ψηφοφοριών δυσπιστίας να μειωθεί από 12 σε έξι μήνες, ώστε η νέα ψηφοφορία να γίνει στις 12 Ιουνίου. Δεύτερη πρόταση φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός.

Η δημοτικότητα της κ. Μέι μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις έχει καταβαραθρωθεί μετά από τη νέα καθυστέρηση στο Brexit και την έναρξη συνομιλιών με τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης.

Οι συνομιλίες αυτές, εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν την Τρίτη, χωρίς όμως να διαφανεί πρόοδος.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση θέλει ειλικρινά να βρεθεί μία συμβιβαστική συμφωνία για το Brexit «δεν μπορεί να συνεχίσει να αναμασά κάτι που έχει ήδη εμφατικά απορριφθεί τρεις φορές από το κοινοβούλιο».

Οι Εργατικοί ζητούν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους, με στενή σχέση με την ενιαία αγορά.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ από την άλλη πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι η ευθύνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες οφείλεται στους Εργατικούς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος, είναι «λογικό» να συμπεράνει κανείς ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δει πρόοδο στις συνομιλίες ταχύτερα από τους Εργατικούς.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο