Κλείσιμο

Συρία: Σκακιέρα με πολλούς παίκτες - Συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή

Μια σκακιέρα με πολλούς παίκτες μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η Συρία, λίγες ώρες μετά και την τουρκική εισβολή στα βορειανατολικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, κινούμενες εναντίων των Κούρδων, έχοντας συμμαχήσει με τον συριακό εθνικό στρατό, δηλαδή τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα ο κουρδικός στρατός έχει ως συμμάχους το καθεστώς Άσαντ, δηλαδή τον επίσημο στρατό της Συρίας που υπενθυμίζεται πως λαμβάνει την υποστήριξη της Συρίας.

Έτσι η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να βρει απέναντι της την Ρωσία η οποία ελέγχει και τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Υφίσταται όπως γίνεται αντιληπτό ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα δυνάμεων στο οποίο εμπλέκονται πάρα πολλοί παίκτες , με απότοκα που δεν θα μπορούσαν να περιορίζονται σε αυτά μιας σύγκρουσης της Τουρκίας με κάποια χωρία της συριακής μεθοριακής γραμμής.

Στο περιθώριο των παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η εντελώς ξαφνική ανακοίνωση μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης των ιρανικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Τουρκιά.

Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται μια επιπλέον ανησυχία καθώς γενικεύεται η πιθανότητα διεύρυνσης της σύρραξης με επιπλέον δυνάμεις και ανεξέλεγκτα αποτελέσματα στην περιοχή.
 

Πηγή: skai.gr