Συρία: Ρωσικός και συριακός στρατός καταλαμβάνουν πόλεις-κλειδιά

Σε δύο μέτωπα, διπλωματικό και στρατιωτικό, κινείται η Ρωσία προκειμένου να καλύψει το κενό που άφησε η Ουάσινγκτον στην Συρία με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. 
Η Ρωσία φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί με τις δυνάμεις της στην βορειοανατολική Συρία και άρχισε μαζί με τον συριακό στρατό να παίρνει τον έλεγχο σε μία σειρά από κρίσιμες περιοχές-κλειδιά, όπως το Κομπάνι και η Μανμπίζ. 

Στο Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο στρατός ξηράς της Συρίας εισήλθε στην πόλη με την συνοδεία των ρωσικών δυνάμεων. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των τουρκοσυριακών συνόρων και βρισκόταν υπό κουρδική κατοχή. Μετά την συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού, όμως, ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο. 

Πιο ρευστό είναι το σκηνικό στην Μανμπίζ, μίας πόλης-κλειδί για τα συμφέροντα των παικτών της περιοχής. Η Μανμπίζ βρίσκεται στην εθνική οδό Μ4, μία κρίσιμης σημασίας εμπορική διαδρομή που συνδέει το δυτικό λιμάνι της Λαττάκειας με το Χαλέπι, την Ράκκα και την πλούσια σε πετρέλαιο, Ντεϊρ αζ Ζορ στα ανατολικά της χώρας. 

Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την πόλη η Άγκυρα δεν έκρυβε τα σχέδια της να την καταλάβει. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ότι είπε στον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν πως δέχεται ρωσικές δυνάμεις και ο συριακός στρατός να πάρουν τον έλεγχο της πόλης αν πρώτα διώξουν τους Κούρδους μαχητές.

Πλέον ο συριακός στρατός βρίσκεται στην πόλη και οι ρωσικές δυνάμεις περιπολούν την γραμμή που τον χωρίζει από τις τουρκικές δυνάμεις στα περίχωρα. 

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις των Κούρδων μαχητών με τις τουρκικές δυνάμεις στην πόλη Ρας αλ Άιν, η οποία αποτελεί κλειδί για τα σχέδια της Άγκυρας να εφαρμόσει μία ζώνη ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα. 

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τις συριακές πόλεις Τάκμπα και Ράκκα όπως και από ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας Lafarge στο πλαίσιο της αποχώρησης των δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν την εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Στις 16 Οκτωβρίου 2019, αποχωρήσαμε από το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της Lafarge, από την Ράκα και από την Τάκμπα», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς με ανάρτηση στο twitter.

Πηγή: skai.gr