Μαίνονται οι μάχες: Ο στρατός του Άσαντ στη Μάνμπιτζ - Αποχώρησαν οι Αμερικανοί

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην βορειοανατολική Συρία, καθώς οι Κούρδοι αντιστέκονται στην τουρκική επιδρομή.

Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται η συριακή πόλη Μάνμπιτζ, ένα από τα προπύργια των Κουρδικών δυνάμεων. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η πόλη βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη Μάνμπιτζ και τις γειτονικές τοποθεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, ο Γιούσεφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, επεσήμανε ότι κάποιες δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν εισέλθει στη Μάνμπιτζ, όμως το μεγαλύτερο μέρος των μαχητών είναι Κούρδοι που προήλθαν από το Χαλέπι.

Ο υπό της ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε σήμερα πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν σήμερα από την Μάνμπιτζ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από οβίδες. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει ένας νεκρός στρατιώτης και οκτώ τραυματίες, ωστόσο ένας από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Συγκρούσεις και στο Ρας αλ-Άιν

Οι κουρδικές δυνάμεις αντιτάσσουν λυσσώδη αντίσταση σήμερα στη μεθοριακή πόλη - κλειδί Ρας αλ-Άιν, κατά την έβδομη ημέρα μιας επίθεσης που εξαπολύθηκε από την Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία και έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων και την αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Οι SDF «εξαπέλυσαν μέσα στη νύκτα μια εκτεταμένη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους κοντά στην Ρας αλ-Άιν», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πόλη.

Παράλληλα οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ-Άιν, στην περιφέρεια της πόλης Ταλ Ταμρ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήψαν την Κυριακή με τους Κούρδους με στόχο να συγκρατήσουν την τουρκική επίθεση.

Ο Ερντογάν επιμένει

Η επίθεση θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι», διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις εκκλήσεις Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

«Μέχρι σήμερα το πρωί έχουμε απελευθερώσει μια ζώνη σχεδόν 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα χέρια της τρομοκρατικής αυτονομιστικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο Ερντογάν από το Μπακού.

Ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα συριακά εδάφη έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 160.000 ανθρώπων.

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για την παύση των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων και την αποχώρηση των εργαζομένων τους από τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας.

«Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που είναι στόχοι της τουρκικής επίθεσης, καθώς σταμάτησε πλήρως η ανθρωπιστική αρωγή, σταμάτησαν οι δραστηριότητες όλων των διεθνών οργανώσεων και αποχώρησαν οι εργαζόμενοί τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Πηγή: skai.gr