Συρία: Νεκροί δέκα άμαχοι στην Ιντλίμπ από αεροπορικές επιδρομές

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος της Δαμασκού και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ, έσχατο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, καθώς και σε περιοχές γύρω από αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), του πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη συριακή επικράτεια, και σε περιοχές γύρω από αυτή, οι βομβαρδισμοί των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των συμμάχων τους έχουν κλιμακωθεί από τον Φεβρουάριο.

Όμως τα πλήγματα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζονται τα σφοδρότερα αφότου η Ρωσία και η Τουρκία -- η δεύτερη ως προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών -- συνήψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφωνία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», που υποτίθεται θα διαχώριζε τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από τις περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο και θα εγγυάτο την αναστολή των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, σκοτώθηκαν στις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν συριακά και ρωσικά αεροσκάφη σε χωριά και πόλεις στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και το βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας της Χάμας.

Κατά την ίδια πηγή, δεκαοκτώ τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις επιδρομές και σε μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις και παραστρατιωτικούς, που από την πλευρά τους υπέστησαν εννέα απώλειες στις συγκρούσεις.

Περισσότεροι από 152.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα εξαιτίας των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε προχθές Τρίτη ο ΟΗΕ. Οι εκτοπισμοί έγιναν μεταξύ της 29ης Απριλίου και της 5ης Μαΐου, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού σε ανακοίνωσή του.

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων της Ιντλίμπ ζει χάρη στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο μισός πληθυσμός είναι εκτοπισμένοι που πήγαν στην Ιντλίμπ εγκαταλείποντας άλλα προπύργια τζιχαντιστών και ανταρτών που ανακαταλήφθηκαν από το καθεστώς.

Η Δαμασκός, με την υποστήριξη των συμμάχων της, της Ρωσίας και του Ιράν, πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια τις νίκες της έναντι των ανταρτών, εδραιώνοντας τον έλεγχό της σε σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας.

Η Συρία σπαράσσεται από το 2011 από έναν πόλεμο ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.