Συρία: Λήγει η εκεχειρία-Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι. Το βράδυ λήγει και η πενθήμερη εκεχειρία για την τουρκική πολεμική επιχείρηση που συμφωνήθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΗΠΑ. 

«Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Πούτιν και εγώ θα ανακεφαλαιώσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα συναποφασίσουμε, όπως ελπίζω, τα επόμενα βήματα», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος σε διεθνές φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στην τουρκική επιχείρηση και την ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί η Τουρκία στην βόρεια Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η ζώνη ασφαλείας περιλαμβάνει Κομπάνι και Μανμπίζ, όπου ήδη βρίσκεται ο συριακός στρατός με την συνοδεία των ρωσικών δυνάμεων. 

Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου η Μόσχα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και γι’ αυτό δίνεται μεγάλη προσοχή στην στάση που θα λάβει σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου που θα δώσουν.

Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να γίνουν κατ’ ιδίαν. Παράλληλα ανέφερε ότι στη συνέχεια προγραμματίζεται δείπνο εργασίας σε διευρυμένο σχήμα κατά την διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ουσακόφ η συνεργασία σημειώνει ανοδική ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνεργασίας ως «μη άσχημα», επισημαίνοντας την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών

Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη επιμένουν τις τελευταίες ημέρες ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Αδάνων του 1998 είναι η μοναδική λύση. Τον περασμένο Ιανουάριο όταν Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν στην Μόσχα συμφώνησαν δημόσια ότι η Συμφωνία των Αδάνων είναι η βάση της συζήτησης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.