Κλείσιμο

Συρία: Έξι μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές

Τουλάχιστον έξι ξένοι μαχητές πιστοί στο καθεστώς της Συρίας σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε πλήγματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον αποθηκών όπλων κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε «μεγάλο αριθμό πυραύλων, όμως πολλοί έπληξαν τους στόχους τους και προκάλεσαν ζημιές», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία. «Έξι μη σύροι μαχητές σκοτώθηκαν». Σε ορισμένες από τις αποθήκες που επλήγησαν βρίσκονταν πύραυλοι.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικά πλήγματα εναντίον θέσεων των δυνάμεων της Δαμασκού, του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, μαύρων προβάτων για το Ισραήλ.

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, κατηγόρησε «τον ισραηλινό εχθρό ότι διέπραξε επίθεση με ομοβροντίες πυραύλων (που εκτοξεύθηκαν) από τη κατεχόμενο τμήμα του συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν και τη Γαλιλαία».

Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά ΜΜΕ, «η πλειονότητα» των πυραύλων αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν «από τον συριακό στρατό».

Στην Ιερουσαλήμ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει» τις πληροφορίες αυτές.

Το Ισραήλ, που πολύ σπάνια επιβεβαιώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο έδαφος της Συρίας, δεν παύει να διατρανώνει ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα αυτή να μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος των ιρανικών δυνάμεων.

Το 2020, έπληξε τουλάχιστον 50 στόχους, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του ισραηλινού στρατού.

Στα μέσα Ιανουαρίου, σχεδόν 60 σύροι στρατιώτες και παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σκοτώθηκαν σε επιδρομές που αποδόθηκαν στο Ισραήλ στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά). Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει εξαπολύσει μέχρι σήμερα το Ισραήλ στη συριακή επικράτεια, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 387.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2011, με έναυσμα την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η σύρραξη έγινε εξαιρετικά περίπλοκη στην πορεία των ετών, με την εμφάνιση πλειάδας ένοπλων οργανώσεων, την ανάμιξη ξένων δυνάμεων, την αύξηση της δύναμης παρατάξεων τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ