Σύντροφος ο Σαρκοζί λέει ο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται σε μια πορεία "προσέγγισης του σοσιαλισμού" και τον κάλεσε να συζητήσουν για να αποκρυσταλλωθεί ένα "νέο σύστημα" για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον κ. Σαρκοζί, που αποκάλεσε "σύντροφο", πιθανώς μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Τσάβες είπε στην διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση: "Σαρκοζί, είσαι στην πορεία προσέγγισης του σοσιαλισμού, καλωσήρθες στο κλαμπ, αυτές είναι ενδιαφέρουσες ιδέες".

Ο Τσάβες αναφερόταν στις θέσεις που πρόβαλε ο γάλλος πρόεδρος για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση. "Ο Σαρκοζί είναι φίλος, αν και καπιταλιστής", πάντως "οι δηλώσεις του προσεγγίζουν την δική μας πλευρά", είπε.

Για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος προωθεί το όραμά του για τον "σοσιαλισμό του 21ου αιώνα", είναι "αδύνατον να αναμορφωθεί" ο καπιταλισμός. Πρέπει να δημιουργηθεί "ένα νέο σύστημα, με διαφορές εδώ κι εκεί, αλλά πρέπει να είναι καινούργιο. Αποκαλούμε αυτό το εγχείρημα σοσιαλισμό (. . .) εσύ το αποκαλείς εθνικισμό, ε λοιπόν, ας το κουβεντιάσουμε", συνέχισε ο Τσάβες απευθυνόμενος στο Σαρκοζύ.

Ο Σαρκοζί "δήλωσε ότι εάν δεν επανιδρυθεί το καπιταλιστικό σύστημα, θα σημειωθεί επανάσταση παγκόσμιας κλίμακας. Ε, λοιπόν, Σαρκοζύ, εδώ στη Λατινική Αμερική η επανάσταση έχει ήδη γίνει, εδώ και καιρό", είπε ο Ούγο Τσάβες, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του στην επίσκεψή του στο Παρίσι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σχέδιο Πόλσον, ο Ούγκο Τσάβες είχε αποκαλέσει ειρωνικά "σύντροφο" και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Πηγή: skai.gr