Σύντομη συνάντηση Μπους - Πούτιν στο αεροδρόμιο της Μόσχας

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης του ρώσου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του, στη Μόσχα. Σε μία ασυνήθιστη και εκτός πρωτοκόλλου κίνηση, Μπους και Πούτιν θα συναντηθούν στο αεροδρόμιο όπου θα σταθμεύσει για μια ώρα το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος για ανεφοδιασμό πριν καταλήξει στο Ανόϊ, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού. Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, λεπτομερής συζήτηση για το θέμα, όπως εξάλλου και για πυρηνικό πρόγραμμα της Κορέας, θα γίνει στο Ανόι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων με το πρόσχημα του εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς. Από την πλευρά της η Ρωσία είναι αντίθετη στο σκληρό σχέδιο ψηφίσματος που έχει προταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον θέλει να ανταλλάξει μια σκληρότερη στάση της Μόσχας έναντι του Ιράν και τη Βόρειας Κορέας με την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Τέλος, Πούτιν και Μπους αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή συνάντησή τους για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις που θεωρείται ότι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το 1991.
Πηγή: skai.gr