Συνομιλίες για το πυρηνικό μέλλον της Β. Κορέας

Μόσχα, Ουάσιγκτον και Τόκιο υπογράμμισαν την Κυριακή ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθούν οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό μέλλον της Βόρειας Κορέας, έπειτα από τη εκτόξευση ενός πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που προκάλεσε τη διεθνή κοινή γνώμη.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους οι επικεφαλής της ιαπωνικής και ρωσικής διπλωματίας Χιροφούμι Νακασόνε και Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να συνεχισθούν οι εξαεθνείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόβλημα και την αναγκαιότητα για κοινή δράση των ενδιαφερομένων χωρών για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή αυτή, τονίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του Λαβρόφ με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχισθούν οι κοινές προσπάθειες για να src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
αποκρουσθεί η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Ασία κι επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ιδέα να συνεχισθούν οι συνομιλίες.

Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε να εξετασθεί το θέμα των βορειοκορεατικών παραβιάσεων από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Μόσχα θα εκφράσει την επίσημη αντίδρασή τους μόλις οι ειδήμονές της θα έχουν επεξεργασθεί τα στοιχεία από την εκτόξευση του πυραύλου, τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ βρισκόταν σε εξέλιξη αργά το βράδυ της Κυριακής.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση: 23:59