Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες στην Ιαπωνία

Τα ιαπωνικά σωστικά συνεργεία ερευνούν σήμερα τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν από μια σειρά φονικών σεισμών στη νότια Ιαπωνία, καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για να βρεθούν επιζώντες και ενώ μεγάλες ιαπωνικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν απώλειες στην παραγωγή τους επειδή έχει προσωρινά διακοπεί η αλυσίδα των προμηθειών τους.

Μια δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου χιλίων (184 από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά) και επιφέροντας εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, δρόμους και γέφυρες. Τουλάχιστον ένας ορεινός αυτοκινητόδρομος κόπηκε στα δύο και όγκοι τσιμέντου έπεσαν στην κοιλάδα που βρίσκεται από κάτω.

Στο χωριό Μιναμιάσο, "έχει χαθεί η επαφή" με 11 ανθρώπους, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν θαφτεί ζωντανοί κάτω από τα σπίτια που κατέρρευσαν ή από τις κατολισθήσεις. Διασώστες ανέσυραν 10 φοιτητές από μια φοιτητική εστία που κατέρρευσε χθες στην ίδια περιοχή.

"Στο Μιναμιάσο, όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες ζημιές, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν, έτσι επικεντρώνουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που έπληξε μέσα σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες την επαρχία Κουμαμότο του νησιού Κιούσου. Ο πρώτος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους. Από την Πέμπτη, περισσότερες από 440 δονήσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το NHK.
Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που υπάρχουν σ' αυτή την περιοχή της νότιας Ιαπωνίας δεν έχουν επηρεαστεί από τον δεύτερο σεισμό, όμως η ιαπωνική Αρχή για την Πυρηνική Ενέργεια ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Δευτέρα για να συζητήσει την καταστροφή.

Η νομαρχία Κουμαμότο είναι ένας σημαντικός κατασκευαστικός κόμβος.
Η Toyota Motor Corp ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την παραγωγή σε εργοστάσιά της σε όλη την Ιαπωνία επειδή οι σεισμοί έχουν διακόψει την αλυσίδα των προμηθειών της.

Η Sony Corp ανέστειλε επίσης τις εργασίες στο εργοστάσιό της στο Κουμαμότο που κατασκευάζει αισθητήρες εικόνας. Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες για τα εξαρτήματα αυτά είναι η Apple. Στο μεταξύ, η Honda Motor Co. ανακοίνωσε πως η παραγωγή στο εργοστάσιο μοτοσικλετών της στη νότια Ιαπωνία θα ανασταλεί μέχρι την Παρσκευή.

Όλες οι εμπορικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Κουμαμότο, που έχει υποστεί ζημιές, ματαιώθηκαν. Η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας στην περιοχή ανεστάλη επίσης. Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει σε μια εκτεταμένη περιοχή λόγω κατολισθήσεων και ρωγμών στην επιφάνεια των οδοστρωμάτων. Δυσχεραίνονται έτσι οι προσπάθειες να φθάσουν προμήθειες νερού και τροφίμων στους σεισμοπλήκτους.

Στη διάρκεια της νύκτας, διασώστες που έσκαβαν με τα χέρια τους ανέσυραν από τα ερείπια μερικούς ηλικιωμένους επιζώντες που φορούσαν ακόμη τις πυζάμες τους.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι θα αυξήσει σε 25.000 τον αριθμό των στρατιωτών που βοηθούν στις επιχειρήσεις και ότι δέχθηκε μια προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν στις αερομεταφορές.

Περίπου 62.700 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό, η υδροδότηση έχει διακοπεί σε περισσότερα από 300.000 σπίτια και μερικές περιοχές έχασαν τα αποθέματά τους σε αέριο, μετέδωσε το NHK.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Κουμαμότο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ