Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Ενταντικές διαβουλεύσεις διεξάγει η Άγγελα Μέρκελ , δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, προσπαθώντας να επιτύχει την αποδοχή από τη Βρετανία και την Πολωνία της νέας ευρωπαϊκής συνθήκης που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα.

Οι πρώτες χθεσινές συνομιλίες δεν επέτρεψαν να σημειωθεί πρόοδος ως προς το πλαίσιο ενός νέου κειμένου. Βαριά σύννεφα σκίασαν το δείπνο, παρά την εποικοδομητική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον αυστριακό καγκελάριο Αλφρεντ Γκούζενμπάουερ.

Η Άγγελα Μέρκελ επρόκειτο να έχει κατά τη διάρκεια του πρωινού σειρά διμερών διαβουλεύσεων, κυρίως με τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι. Η Πολωνία επιθυμεί την τροποποίηση του συστήματος της ψηφοφορίας όταν απαιτείται ειδική πλειοψηφία, για να ενισχύσει τη δική της θέση και να αποδυναμώσει τη θέση της Γερμανίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες εργάζονται εντατικά, αλλά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διμερείς συνομιλίες, με την πολωνική, τη βρετανική και την ολλανδική, καθώς και την τσεχική αντιπροσωπεία, πρόσθεσε η Άγγελα Μέρκελ προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξουν ακόμη νέα κείμενα, πριν από το γεύμα. Μόνο μετά, εάν γίνει δυνατόν, θα αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα, είπε.

Οι Πολωνοί ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση του συστήματος της ψηφοφορίας που προβλέπεται από το σχέδιο της νέας συνθήκης κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης που θα επιφορτισθεί μέχρι το τέλος του 2007 με την οριστικοποίηση του κειμένου της ευρωπαϊκής συνθήκης. Το σύστημα της ψηφοφορίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα που κανένας άλλος δεν θα ήθελε να ξανανοίξει.

Οι Πολωνοί θεωρούν ότι το σύστημα που προβλέπει ότι μια απόφαση λαμβάνεται, εάν εγκριθεί από το 55% των κρατών μελών και το 65% του hspace=4πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ευνοεί τη Γερμανία.

Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν θα είναι εφικτή μια συμφωνία, αλλά υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε χθες το βράδυ εξαιρετικά επιφυλακτική κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρότεινε κατά τη διάρκεια συτάντησής του με τον πολωνό πρόεδρο και τον λιθουανό ομόλογό του Βάλντας Αντάμκους συμβιβαστική λύση που στηρίζεται στον συμβιβασμό των Ιωαννίνων και προβλέπει ότι μια ομάδα κρατών που δεν μπορεί να μπλοκάρει τη λήψη μιας απόφασης, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσή της .

Σύμφωνα με πολωνικές πηγές, η Βαρσοβία παρουσίασε ορισμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η φόρμουλα της τετραγωνικής ρίζας του αριθμού των κατοίκων κάθε χώρας. Στις πολωνικές προτάσεις λαμβάνεται υπ΄όψιν και ο συμβιβασμός των Ιωαννίνων, ενώ συνοδεύονται από μία σειρά συμπληρωματικών ρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση των εγγυήσεων, η θέσπιση προθεσμιών εφαρμογής , ακόμη και η παράταση της ισχύος της συνθήκης της Νίκαιας μέχρι το 2020...

Το άλλο πρόσκομμα προέρχεται από τους Βρετανούς. Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζητεί συγκεκριμένα ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων να μην έχει αναγκαστική ισχύ για τη χώρα του και οι εξουσίες των μελλοντικού επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να είναι περιορισμένες.

Ωστόσο ο αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο Τόνι Μπλερ δεν θέλει να φύγει από την τελευταία του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αφήνοντας πίσω του μια αντιευρωπαϊκή οσμή.

Πηγή: skai.gr