Συνεχίζεται η συζήτηση στο Γουέστμινστερ–Διαδήλωση υπέρ νέου δημοψηφίσματος 

Συνεχίζεται η συζήτηση στο Γουέστμινστερ–Διαδήλωση υπέρ νέου δημοψηφίσματος 

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ως «κορυφαίας ποιότητας» συμφωνία χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον τη νέα  συμφωνία για το Brexit που σύναψε με την ΕΕ, προτρέποντας τους βουλευτές να τη στηρίξουν.

Στην ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι σε εξέλιξη από το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός και τερματίσει αυτή την «παραλυτική διαμάχη» μέσω της «καλύτερης δυνατής» συμφωνίας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αναδεικνύει με δεκάδες τοποθετήσεις βουλευτών τα αρνητικά σημεία που έχει εντοπίσει. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είπε ότι η νέα συμφωνία θα οδηγήσει στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Δε θα πιαστούμε κορόιδα», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ σχολίασε ότι η συμφωνία είναι «παγίδα προς ένα no deal», εκτιμώντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η διμερής σχέση θα υπαχθεί στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – κάτι που θα συνιστούσε no deal.

Μια σειρά άλλων βουλευτών στάθηκαν στην ντε φάκτο δημιουργία τελωνειακών και κανονιστικών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η συμφωνία του Brexit να μην τεθεί καν όρος ψήφιση σήμερα.

Η κυβέρνηση είπε ότι η πρόταση επικύρωσης της συμφωνίας θα αποσυρθεί εφόσον νωρίτερα οι βουλευτές εγκρίνουν την τροπολογία του βουλευτή σερ Όλιβερ Λέτουϊν που ορίζει ότι η οριστική έγκριση θα δοθεί μόνο εφόσον περάσει από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του Brexit.

Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να διεξαχθεί τελικά η κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

Αν πάντως δεν υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας εντός της ημέρας, τότε ο νόμος υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τρίμηνη παράταση της διαδικασίας του Brexit με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία απέναντι από το κτίριο του κοινοβουλίου ζητώντας τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι πολίτες είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα διαδήλωση στο κεντρικό Λονδίνο.