Συνεχίζεται η συνεδρίαση για την έκθεση Γκόλντστοουν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την έκτακτη συνεδρίασή του στη Γενεύη, κατά την οποία εξετάζει την έκθεση του δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις χώρες μέλη του Συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απορρίψουν την έκθεση Γκόλντστοουν που κατηγορεί το Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης το Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009 στη Γάζα.

"Οι υπεύθυνες χώρες οφείλουν να καταψηφίσουν την πρωτοβουλία αυτή που στηρίζει την τρομοκρατία και εμποδίζει την ειρήνη", δήλωσε ο Νετανιάχου την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Η έκθεση Γκόλντστοουν καλεί το Ισραήλ και τους ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς να εξετάσουν τις αναφορές στην έκθεση περί "εγκλημάτων πολέμου", στη διάρκεια του τριών εβδομάδων πολέμου στη Γάζα.

Οι ισραηλινοί ηγέτες και διπλωμάτες διεξάγουν μεγάλη εκστρατεία, προκειμένου να αμφισβητηθεί η έκθεση Γκόλντστοουν.

Η έκθεση συνιστά στις δύο πλευρές να διενεργήσουν εσωτερική έρευνα υπό ανεξάρτητη επιτροπή για όσα συνέβησαν και επισημαίνει πως αν δεν σημειωθεί καμιά πρόοδος μέσα σε διάστημα έξι μηνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Πηγή: skai.gr