Συνεχίζει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δεν πρόκειται να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σε ότι αφορά τις κρατικές δαπάνες, παρά τις έντονες φήμες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Ο Μπράουν πρόκειται να μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση στα γραφεία του Ρόιτερ στο Λονδίνο, μαζί με τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλαν Γκρνσπαν και τον υπουργό Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπράουν θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την δημοσιονομική πειθαρχία για κάποια κοντοπρόθεσμα εκλογικά κέρδη.

\" Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση στην δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε αβάσιμες υποσχέσεις για δαπάνες, ούτε υποσχέσεις που δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία\", τόνισε ο συνεργάτης του που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

\"Η υπεύθυνη κυβέρνηση αξιώνει ότι η σταθερότητα θα είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας\" πρόσθεσε.

Η παρέμβαση Μπράουν αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στη χθεσινή υπόσχεση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα καταργήσει τον φόρο χαρτοσήμου για την πρώτη κατοικία που θα στοιχίζει έως 250.000 λίρες.

Με το μέτρο αυτό θα γλιτώνουν έως και 2.000 λίρες περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως, ενώ η απαλλαγή θα στοιχίσει στο κράτος σχεδόν 400 εκατομμύρια λίρες.

Ο Κάμερον μίλησε επίσης για μείωση φόρου 2.000 λιρών για 1,8 εκατομμύρια οικογένειες. Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από την διακοπή του επιδόματος εργασίας σε όσους αρνούνται ν’ αναλάβουν μία προτεινόμενη δουλειά, αλλά και από την επιβολή των λεγόμενων πράσινων φόρων\" στις αεροπορικές εταιρίες.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε κυριακάτικες εφημερίδες δείχνουν ότι οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών (41% -34%),γεγονός που ενισχύει τις φήμες ότι ο Μπράουν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, τρία χρόνια πριν από την εκπνοή της θητείας της σημερινής βουλής.
Πηγή: skai.gr