Συνεχείς εκρήξεις και εκκενώσεις περιοχών στην ανατολική Ουκρανία- «Προβοκάτσια» βλέπει η Δύση- Θεωρεί σίγουρη τη ρωσική εισβολή

Με ραγδαίους ρυθμούς κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, ξεκίνησαν να εκκενώνουν μαζικά το Ντονμπάς και να επιστρέφουν σε εδάφη της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Δύση κατηγορεί την Μόσχα ότι στήνει προβοκάτσια για να εισβάλλει στην Ουκρανία. 

Η Μόσχα κάνει λόγο για επιθέσεις του Κιέβου, ενώ η Δύση θεωρεί τις διενέξεις «πρόσχημα» για επίθεση του Πούτιν.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο χθεσιό του διάγγελμα εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη βεβαιότητά του ότι «η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες» στοχεύοντας μάλιστα την πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, «μια πόλη με 2,8 εκατ. αθώους πολίτες».

Σημείωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι υπάρχει προσπάθεια γενοκτονίας των ρωσόφωνων τονίζοντας ότι πρόκειται για «κόλπο» και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει στυην Ουκρανία. Άλλωστε, όπως είπε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «ακροβολίσει» κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προωθεί «ολοένα και περισσότερη παραπληροφόρηση στο ρωσικό κοινό», συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επίθεση σε εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

«Απλώς δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτούς τους ισχυρισμούς και αψηφά τη βασική λογική», είπε και πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των τεταμένων στιγμών, οι ουκρανικές δυνάμεις επέδειξαν μεγάλη κρίση και αυτοσυγκράτηση». 

Το χρονικό 

Οι σειρήνες ηχούν στο Ντονμπάς καθώς οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές ανακοινώνουν την εκκένωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ υποστηρίζοντας πως επίκειται επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων. 

«Οι ένοπλες δυνάμεις του εχθρού είναι σε θέσεις μάχης, έτοιμες να καταλάβουν βίαια το Ντονμπάς.  Πρώτα απ' όλα, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή», ανέφερε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, Ντενίς Πουσιλίν. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, βίντεο στο διαδίκτυο έδειχναν αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων προς τα ρωσικά εδάφη....

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι η Μόσχα χτίζει την προβοκάτσια που χρειάζεται για να εισβάλει στην Ουκρανία. 
«Όλα όσα βλέπουμε και ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες 24- 48 ώρες εντάσσονται σε ένα σενάριο, σε εξέλιξη, που συνίσταται στη δημιουργία στημένων προκλήσεων, στη συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στη διεξαγωγή επίθεσης στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters χθες καταγράφηκαν 600 εκρήξεις στην περιοχή στη χειρότερη ανάφλεξη των συγκρούσεων μετάτο 2014. 
Πυρά, εκρήξεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ουκρανών και Φιλορώσων για παραβιάσεις των συμφωνιών του Μινσκ με επιθέσεις και χρήση βαρέων όπλων είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το «πολεμικό» σκηνικό. 

«Όλα αυτά γίνονται για να προκαλέσουν τον ουκρανικό στρατό να απαντήσει και έπειτα να τον κατηγορήσουν για γενοκτονία», επισήμανε ο στρατηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντερ Παβλιούκ.  

Μάλιστα σε χθεσινό δημοσίευμα του το BBC, αναφέρει ότι ένα από τα video των φιλορώσων ανταρτών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που δημοσιεύτηκαν σήμερα καλώντας του κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνούν στη Ρωσία, καταγράφηκε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή δύο μέρες πριν την έξαρση των εχθροπραξιών.

Σημειώνεται ότι σε ένα από τα βίντεο, ο αρχηγός ισχυρίζεται ότι, λόγω του ουκρανικού βομβαρδισμού, δόθηκε η εντολή για εκκένωση αμάχων, λέγοντας: «Σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου…».

«Αυτό υποδηλώνει ότι η κλιμάκωση ήταν προσχεδιασμένη», σημειώνει το BBC.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση στο Ντονμπάς υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο παραβιάζει τις υποχρεώσεις του». 

Αντίστοιχα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η κατάσταση στο Ντονμπάς τις τελευταίες ώρες είναι πολύ ανησυχητική. Όπως φαίνεται υπάρχουν ήδη θύματα και η σκέψη μου είναι μαζί με τους ανθρώπους και τις οικογένειες που στοχοποιήθηκαν. Για να είμαι ξεκάθαρος, υπάρχει πολλαπλασιασμός των πράξεων βίας. Αυτό πρέπει να σταματήσει». 

Οι Ουκρανοί ανέφεραν νέες επιθέσεις φιλορώσων στην ίδια πόλη που μία ημέρα πριν είχε βομβαρδιστεί ένα νηπιαγωγείο.

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις παρουσία Πούτιν 

Και ενώ η ένταση κορυφώνεται στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις για σήμερα, Σάββατο, για να ελέγξει την ετοιμότητα αποτροπής ακόμη και πυρηνικής επίθεσης. Οι ασκήσεις θα γίνουν με το υπό την επίβλεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ .  

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου. Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις είναι αδύνατες χωρίς τον αρχηγό του κράτους.  Όλοι γνωρίζετε για τη μαύρη βαλίτσα, το κόκκινο κουμπί και ούτω καθεξής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Παράλληλα, Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την απομάκρυνση και άλλων μονάδων που ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους από τα σύνορα με την Ουκρανία. 

«Αφού ολοκλήρωσαν το σύνολο των ασκήσεών τους στο πεδίο, δόθηκε εντολή να διαμορφώσουν το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των μονάδων στις βάσεις τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ. 

Ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή η Δύση 
Ωστόσο, η Δύση διέψευσε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς με Αμερικανό διπλωμάτη να κάνει λόγο για 170.000-190.000 Ρώσους στρατιώτες ανεπτυγμένους γύρω από την Ουκρανία. 

«Παρότι η Ρωσία ανακοινώνει ότι απομακρύνει τις δυνάμεις της πίσω στις βάσεις τους, δεν το βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε πιο πολλές δυνάμεις να φθάνουν στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.  

Υπό την απειλή του πολέμου η συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή συνεχίζεται και από τη Δύση. Ισπανία και Γερμανία στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η Ολλανδία έκανε γνωστή την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες την πώληση 250 αρμάτων μάχης στην Πολωνία. 
Ανάπαυλα στον πόλεμο νεύρων και προπαγάνδας ελπίζουν όλοι να δώσει η συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών Ρωσίας που έχει κλειδώσει για την επόμενη εβδομάδα. Αντόνι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν σε ουδέτερο έδαφος, πιο πιθανόν στην Φινλανδία ή στη Γενεύη. Στο τραπέζι και οι ρωσικές ανησυχίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όπως επαναδιατυπώθηκαν στην απάντηση του Κρεμλίνου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε πότε με την άποψη ότι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια η πραγματικότητα της Συμμαχίας μας. Το μοναδικό άλλο γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζουν η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες, μήνες ή χρόνια», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. 

Πηγή: skai.gr