Συνέχεια στα πυρά κατά Τζόνσον για την γκάφα με τη φωτογραφία του 4χρονου ασθενή

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Οι Εργατικοί στη Βρετανία συνεχίζουν σήμερα να επιτίθενται στον πρωθυπουργό Τζόνσον με άξονα την επικριθείσα αντίδρασή του στην επιμονή δημοσιογράφου του ITV να του δείξει στο κινητό του τηλέφωνο τη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού που υποχρεώθηκε λόγω έλλειψης κλινών να περάσει ώρες στο πάτωμα νοσοκομείου του Λιντς υποφέροντας από συμπτώματα πνευμονίας.

Ο κ. Τζόνσον αρνήθηκε αρχικά να δει τη φωτογραφία και στη συνέχεια, εκτός πλάνου, άρπαξε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου και το έκρυψε στην τσέπη του. Μετά από την ψύχραιμη διαμαρτυρία του δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός έβγαλε το τηλέφωνο από την τσέπη του, κοίταξε τη φωτογραφία και τη χαρακτήρισε «τρομερή», απολογούμενος.

Οι Εργατικοί κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον για «αναισθησία» και για τις περικοπές που επέβαλαν οι Συντηρητικοί την τελευταία δεκαετία μεταξύ άλλων στη δημόσια υγεία.

Η φωτογραφία του 4χρονου Τζακ είχε δημοσιευθεί χθες στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, η οποία επανέρχεται σήμερα με πρωτοσέλιδη φωτογραφία ενός βρέφους με το όνομα Λίλι, η οποία υποχρεώθηκε να περάσει έξι ώρες αναμονής ξαπλωμένη σε μια καρέκλα στα επείγοντα νοσοκομείου, μόνο με τη ζακέτα της μητέρας της ως κουβέρτα. «Να μια ακόμα φωτογραφία που δε θα θέλετε να κοιτάξετε, κ. Τζόνσον», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της φίλο-Εργατικής εφημερίδας.

Παράλληλα, ο Independent υπογραμμίζει μία ανάλογη περίπτωση, ενός 12χρονου κοριτσιού με ειδικές ανάγκες που χρειάστηκε να περιμένει στα επείγοντα νοσοκομείου επί 57 ώρες μέχρι να ελευθερωθεί ειδικά εξοπλισμένη κλίνη.

Το Εργατικό Κόμμα επικαλείται σήμερα εκθέσεις των οργανισμών που διοικούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία της δημόσιας υγείας είναι διάστικτη με εκατοντάδες «καταστροφικούς» ή «ακραίους» κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, όπως ακατάλληλα κτίρια, δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας μηχανήματα.