Κλείσιμο

Συνέντευξη του ιρακινού αντιπροέδρου

Η πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αφήσει μεγάλο κενό στον τομέα της ασφάλειας, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ταρίκ αλ Χασεμί απηύθυνε έκκληση για αλλαγή ηγεσίας στην ιρακινή κυβέρνηση.

Πολλοί φοβούνται ότι είναι η αρχή της επίθεσης της ΑλΚάιντα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Τις τελευταίες ημέρες στην Βαγδάτη σημειώθηκε σειρά βομβιστικών επιθέσεωνμόλις μία εβδομάδα αφότου οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για μεγάλη πρόοδο.

Η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων είχε αποτέλεσμα, μού είπε ο αντιπρόεδρος του Ιράκ.

Έχουμε παρατηρήσει σημαντική πρόοδο σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στην Βαγδάτη. Η εισροή στρατευμάτων είναι, κατ'αρχήν, παραγωγική.

Φοβάμαι ότι θα υπάρξει ένα κενό στην ασφάλεια, αν γίνει οποιαδήποτε μεγάλη ανασυγκρότηση των συμμαχικών δυνάμεων ή των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό που είπαμε.....είναι ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, χρειαζόμαστε τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι ελπίζουν να μειώσουν των αριθμό των στρατιωτών τους στο Ιράκ, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εισροήδηλαδή σε περίπου 130 χιλιάδες.

Δεν καταλαβαίνω πώς οι Αμερικανοί μπορούν να στέλνουν και άλλους στρατιώτες και στη συνέχεια να τους αποσύρουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι θέσεις της ιρακινής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συζητηθεί με την ιρακινή κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν κάποιες μεγάλες ή δραστικές αλλαγέςότι θα υπάρξει ανασφάλειαμόνο και μόνο επειδή θα αποσυρθούν κάποιοι στρατιώτες. Αν όμως μιλάμε για σημαντικό τμήμα των συμμαχικών δυνάμεων, τότεοπωσδήποτεθα υπάρξει κενό ασφαλείας δηλώνει ο ιρακινός αντιπρόεδρος.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Στέφη Μπαρμπετσέα)