Δανία: Συνελήφθησαν 13 άτομα ως ύποπτα ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στη Δανία ή τη Γερμανία

Οι συλλήψεις στη Δανία προσώπων που θεωρούνται ύποπτα ότι ετοίμαζαν επίθεση με εκρηκτικά είτε στη Δανία είτε στη Γερμανία αφορούν ένα σχέδιο που συνδέεται με «τον μαχητικό ισλαμισμό», επιβεβαίωσε σήμερα η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας.

Συνολικά 13 συλλήψεις έγιναν στη Δανία στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε προάστιο της Κοπεγχάγης, είχε ανακοινώσει χθες, Πέμπη, η υπηρεσία πληροφοριών της δανικής αστυνομίας (PET), επιβεβαιώνοντας και μια σύλληψη στη Γερμανία.

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας υποψιών ότι προετοιμαζόταν τρομοκρατική επίθεση του μαχητικού ισλαμισμού», εξήγησε η PET σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Από δανικής πλευράς, τα 13 πρόσωπα προφυλακίσθηκαν «επειδή σχεδίαζαν μία ή περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις ή συμμετείχαν σε απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», σύμφωνα με την PET.

Είναι ύποπτα «ότι προμηθεύτηκαν υλικά και συστατικά για εκρηκτικά, καθώς και όπλα» ή για συνέργεια σ' αυτό.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες.

Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, τρεις σύροι αδελφοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, δύο στη Δανία και ο τρίτος στην Έσση, στην κεντρική Γερμανία.

Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 33, 36 και 40 ετών, είναι ύποπτοι ότι ετοίμαζαν «μια σοβαρή πράξη βίας που θα έθετε σε κίνδυνο τον κράτος», σύμφωνα με την εισαγγελία της Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολική Γερμανία), η οποία δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικοί μπήκαν την περασμένη εβδομάδα στα ίχνη των τριών αδελφών αφού είχαν εντοπίσει τον Ιανουάριο στο Ίντερνετ παραγγελίες για χημικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ