Κλείσιμο

Συνελήφθη πρώην ανώτατος αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Μεξικού

Άλλοτε ανώτατος αξιωματικός της μεξικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στον οποίο είχε ανατεθεί καίριος ρόλος στον αγώνα εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών συνελήφθη χθες Δευτέρα, καθώς τον βαρύνουν υποψίες πως είχε βασανίσει υπόπτους σε υπόθεση απαγωγής το 2012, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο Λουίς Κάρδενας Παλομίνο, που υπηρέτησε στην ηγεσία της ομοσπονδιακής αστυνομίας από το 2010 ως το 2012, ήταν μία θέση κάτω στην ιεραρχία από τον πρώην υπουργό Ασφάλειας Χενάρο Γκαρσία Λούνα, που συνελήφθη στις ΗΠΑ το 2019, καθώς οι αμερικανικές Αρχές τον κατηγορούν για δωροληψία προκειμένου να βοηθά το καρτέλ Σιναλόα.

Αμφότεροι είχαν υπηρετήσει επί των ημερών στην προεδρία του Φελίπε Καλδερόν. Η κήρυξη του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών από τον Καλδερόν ήταν το έναυσμα για την αποχαλίνωση των συμμοριών που συγκρούονται για εδάφη και επιρροή, το κύμα βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους από το 2006.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Κάρδενας και άλλου ενός πρώην ανώτατου αξιωματικού των υπηρεσιών επιβολής του νόμου απαγγέλθηκαν ταυτόχρονα με την άσκηση δίωξης σε βάρος του Γκαρσία Λούνα, τον Οκτώβριο, παρότι και οι δύο παρέμεναν ασύλληπτοι.

Ο σημερινός πρόεδρος του Μεξικού, ο κεντροαριστερός Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Λουίς Κάρδενας Παλομίνο ήταν ο «δεύτερος» στην ιεραρχία κάτω μόνο από τον Γκαρσία Λούνα και τόνισε πως η σύλληψή του υπογραμμίζει ότι η δική του κυβέρνηση επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην ατιμωρησία.

Ο Κάρδενας συνελήφθη χθες το πρωί, στη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας στο Ναουκάλπαν, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας, διευκρίνισε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση στην οποία ο άλλοτε ανώτατος αξιωματικός φέρεται να βασάνισε υπόπτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ