Συνελήφθη ο Δον Ντιέγκο

Συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Κολομβίας ο Ντιέγκο Μοντόγια, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος των βαρόνων κοκκαΐνης και βρίσκεται στην λίστα των 10 πλέον καταζητούμενων ανθρώπων του αμερικανικού FBI.

Ο Δον Ντιέγκο, όπως είναι ευρύτερα γνωστός κατηγορείται για την μεταφορά εκατοντάδων τόνων κοκαίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για την δημιουργία παραστρατιωτικών ομάδων, υπεύθυνων για την δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο βαρόνος εντοπίστηκε από τις υπηρεσίες του στρατού το Σάββατο το πρωΐ, στην περιοχή Νόρτε ντελ Κάγιε στα νοτιοδυτικά της χώρας, της οποίας του καρτέλ ηγείτο. Κατά πολλούς ήταν ο σημαντικότερος από τους συνολικά δεκαεφτά ναρκεμπόρους οι οποίοι είχαν επικηρυχθεί από την κυβέρνηση με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και μόλις ο τέταρτος από αυτούς που συλλαμβάνεται.

Ο Ντιέγκο Μοντόγια, συνεχιστής της παράδοσης των ναρκεμπόρων θρύλων του υποκόσμου, κατηγορείται για την εισροή 1.000 περίπου τόνων κοκαΐνης αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Η σύλληψή του φάνηκε να είναι θέμα χρόνου όταν εντοπίστηκε ανάμεσα στις περιοχές Θαρθάλ και Λα Τεμπάιδα, μια ζώνη έκτασης 40 περίπου χιλιομέτρων.

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού με ελικόπτερα Μπλακ Χόουκ προσγειώθηκαν στο αγρόκτημα στο οποίο κρυβόταν ο βαρόνος των ναρκωτικών.
Κάνοντας τον τελευταίο του -αποτυχημένο- ελιγμό, ο Μοντόγια προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια στους στρατιώτες ώστε να τον αφήσουν να φύγει.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ετοιμάζεται τώρα να εκδώσει τον Μοντόγια στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Αμερικανικά δικαστήρια έχουν ζητήσει την έκδοση του Μοντόγια από τον Νοέμβριο του 1999. Ήταν η εποχή που οι αρχές της Κολομβίας τον αναγόρευσαν σε \"διάδοχο του Πάμπλο Εσκομπάρ\".

Η παραστρατιωτική ομάδα του γεννημένου το 1958 Μοντόγια, με το όνομα \"Μάτσος\" θεωρείται υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την δολοφονία 107 ανθρώπων το 2002 στην περιοχή Τρουχίγιο, αλλά και τις επιλεκτικές δολοφονίες περισσότερων από 500 ατόμων στην διαμάχη του με τον βαρόνο, γνωστό με το όνομα \"Χαμπόν\".
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια: Άρης Καπαράκης)