Συνέδριο των Βρετανών Συντηρητικών με έριδες για το Brexit

Με το Brexit να κυριαρχεί στις συζητήσεις και στις πρώτες ομιλίες άρχισε την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ το συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις ήρθαν στην επιφάνεια καθώς οι αρχι-Brexiteers Μπόρις Τζόνσον και Τζέικομπ Ρις-Μογκ επιτέθηκαν για ακόμα μία φορά στο σχέδιο Τσέκερς της Τερέζα Μέι για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποχρεώθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο BBC να διαβεβαιώσει για την προσήλωσή της στην επιδίωξη μίας επιτυχημένης για τη Βρετανία εξόδου από την ΕΕ, δηλώνοντας «πιστεύω στο Brexit».

Η φράση αυτή αποτελούσε απάντηση στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Sunday Times άφηνε αιχμές κατά της πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του Brexit, σε αντίθεση δηλαδή με την κα Μέι.

Στην ίδια συνέντευξη ο τέως υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το σχέδιο Τσέκερς της κ. Μέι «διαταραγμένο». Πρόσθεσε ότι η πρόταση της πρωθυπουργού να συλλέγει η Βρετανία στα σύνορά της δασμούς εκ μέρους της ΕΕ για προϊόντα που προορίζονται για κράτη-μέλη και αντιστρόφως είναι «εντελώς παράλογη».

Ο βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας των Τόρις European Research Group, είπε σε εκδήλωση στο περιθώριο της πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου ότι το σχέδιο Τσέκερς είναι «πιο νεκρό και από τον πιο νεκρό».

Στη συνέντευξή της στο BBC και σε συνέχεια της δήλωσης ότι πιστεύει στο Brexit, η κα Μέι είπε ότι το Brexit αυτό θα πρέπει να προστατεύει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τις θέσεις εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό η κα Μέι επιχειρεί να απορρίψει την εναλλακτική πρόταση των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα της για μία συμφωνία με την ΕΕ στα πρότυπα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Βρυξελλών-Καναδά, κάτι που κατά την πρωθυπουργό θα δημιουργούσε τελωνειακά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ένα σχόλιο που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της, εξάλλου, η κα Μέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω συμβιβασμών εκ μέρους της στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, από την οποία πάντως επανέλαβε ότι αναμένει εξηγήσεις για την αρχική απόρριψη του σχεδίου Τσέκερς.

Η κα Μέι υπερασπίστηκε επίσης το σχέδιο Τσέκερς και κάλεσε σε κομματική ενότητα με δική της συνέντευξη στο ίδιο φύλλο των Sunday Times που φιλοξένησε και τη συνέντευξη Τζόνσον. Ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, που αντιπαρέθετε τις δύο συνεντεύξεις, ήταν «Τζόνσον εναντίον Μέι: Τώρα είναι πόλεμος».

Κατά του Μπόρις Τζόνσον στράφηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος. Η ηγέτιδα του κόμματος στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον σχολίασε ότι αν και η ίδια δεν είναι μέλος της κυβέρνησης γνωρίζει καλύτερα από τον τέως υπουργό Εξωτερικών τι έχει συζητηθεί για τις προκλήσεις του Brexit.

Ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ απάντησε σε σχετική ερώτηση από την Daily Mail ότι δεν αναμένει να δει τον Μπόρις Τζόνσον να γίνεται πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν άνθρωπος της λεπτομέρειας». Συμπλήρωσε με νόημα ότι πρέπει όλοι να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις σαν ενήλικες και να βλέπουν την πραγματικότητα.

Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρώτη μεγάλη ομιλία στο συνέδριο, από τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. Επικρίνοντας τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε ότι οι Βρυξέλλες μοιάζουν να θέλουν να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία και παρομοίασε την ευρωπαϊκή τακτική με πρακτικές του πρώην σοβιετικού καθεστώτος.

«Το δίδαγμα από την ιστορία είναι ξεκάθαρο: αν μετατρέψεις το κλαμπ της ΕΕ σε φυλακή, η επιθυμία να βγει κανείς δε θα εξαφανιστεί, θα αυξηθεί. Και δε θα είμαστε ο μοναδικός φυλακισμένος που θα θέλει να δραπετεύσει», είπε ο κ. Χαντ.

Συμπλήρωσε: «Αν βάλεις μια χώρα σαν τη Βρετανία σε μια γωνιά, δε θα καταρρεύσουμε. Παλεύουμε. Επομένως ως φίλοι από καιρό λέμε απλώς αυτό: το Brexit δεν αφορά το αν θα επιτύχετε εσείς ή εμείς. Η Ευρώπη ευημερεί όταν και οι δυο μας είμαστε επιτυχημένοι και είναι ώρα να αλλάξετε την προσέγγισή σας».

Η πρέσβης της Λετονίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Μπάιμπα Μπράζε απάντησε στο Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών μέσω Twitter ότι «οι Σοβιετικοί σκότωσαν, εκτόπισαν, εξόρισαν και φυλάκισαν 100 χιλιάδες κατοίκους της Λετονίας μετά από την παράνομη κατοχή του 1940 και κατέστρεψαν ζωές τριών γενεών, ενώ η ΕΕ έχει φέρει ευημερία, ισότητα, ανάπτυξη, σεβασμό».





Πηγή: Θανάσης Γκαβός