Κλείσιμο

Συνάντηση Τζόνσον - Φον ντερ Λάιεν στο Λονδίνο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την πρώτη συνάντησή τους είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, που συνόδευε τη Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της μελλοντικής διμερούς εμπορικής σχέσης.

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε μέσω Twitter ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε αυτή τη νέα σχέση, η οποία δε θα είναι όμως τόσο στενή όσο σήμερα.

«Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ένα νέο ρολόι μέτρα αντίστροφα. Η προσοχή μας είναι στην εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης και στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ», σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε πει ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον θα επέμενε στη συνάντηση πως δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2020, καθώς μια εμπορική συμφωνία είναι δυνατή μέχρι τότε.

Θα πρόσθετε ότι η νέα σχέση θα βασίζεται σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και όχι σε ευθυγράμμιση της Βρετανίας με τους κανονισμούς των Βρυξελλών.