Συνάντηση Ράις - Κουσνέρ

Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και οι εξελίξεις στο Λίβανο μετά και τη νέα δολοφονία αντισύρου βουλευτή, θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της Κοντολίζα Ράις και του Μπερνάρ Κουσνέρ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ \"θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Ιράν και τις κοινές προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αναχαιτιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης\".

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις στο Λίβανο, τη Μέση Ανατολή, το Νταρφούρ και το Κόσοβο.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται επίσης να συναντηθούν σήμερα σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για να συζητήσουν την επιβολή ενός τρίτου πακέτου κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι αμφιβάλουν πάντως για το αν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στο πλαίσιο μιας τρίτης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξετάζουν το ενδεχόμενο για τη λήψη μέτρων εκτός του ΟΗΕ, αν χρειαστεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε πάντως χθες ότι επιθυμεί την επίλυση της κρίσης με το Ιράν διά της διπλωματικής οδού, ενώ και ο γάλλος ομόλογός του, Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι \"δεν θέλει πόλεμο με την Τεχεράνη\".
Πηγή: skai.gr