Συνάντηση Ράις - Αμπάς

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις συνεχάρη σήμερα τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τα μέτρα που έχει λάβει ώστε να εμποδισθούν οι επιθέσεις των ενόπλων οργανώσεων εναντίον του Ισραήλ και τον κάλεσε να καταβάλει «πραγματικές προσπάθειες για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους που θα βρίσκεται «σε ειρήνη» δίπλα στο Ισραήλ.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών διόρισε έναν αμερικανό στρατηγό ως συντονιστή σε θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή προκειμένου να συμβάλει στη προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Επίσης ανακοίνωσε από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν τους τρεις επόμενους μήνες το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε έργα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της χώρας.
Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Ραμάλα, η πρώτη τόσο υψηλόβαθμου αμερικανού αξιωματούχου μετά την επίσκεψη του προκατόχου της Κόλιν Πάουελ τον Απρίλιο του 2002 στα Παλαιστινιακά Εδάφη, πραγματοποιείται την παραμονή της συνάντησης κορυφής του Σαρμ Ελ Σέιχ, ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και παρουσία του βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας.
Όπως ανακοίνωσε η κα Ράις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο νέος παλαιστίνιος πρόεδρος θα επισκεφθούν το Λευκό Οίκο για συνομιλίες την άνοιξη.
Προειδοποιήσεις
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας προειδοποίησε ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις είναι πιθανό να προσπαθήσουν να τορπιλίσουν την σύνοδο για το Μεσανατολικό που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς, η ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου θέλουν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Ο ίδιος είπε ακόμα πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για να προστατεύσουν «ευαίσθητους» τομείς, ειδικά κατά μήκος της «πράσινης γραμμής» που χωρίζει το Ισραήλ από τα κατεχόμενα, στην Ιερουσαλήμ και σε μεγάλες πόλεις, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Πηγή: skai.gr