Συνάντηση Πούτιν - Γκέιτς

Το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν τη Δευτέρα στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα με στέλεχος του Πενταγώνου ο Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να πιέσει τον Πούτιν να αποδεχθεί τη συμφωνία που πρότειναν οι Αμερικανοί την περασμένη εβδομάδα, για να μοιράζονται οι δύο χώρες τα οφέλη από την εγκατάσταση του συστήματος και θ\' αφορούν δεδομένα που θα συλλέγονται, και αμυντική τεχνογνωσία.

Παρόλο που ο αμερικανός υπουργός Άμυνας θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν να συγκατατεθεί στα αμερικανικά σχέδια, η Ουάσιγκτον φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εγκατάσταση του συστήματος είτε το θέλει η Μόσχα, είτε όχι, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ έχει δηλώσει πως τρέφει λιγοστές ελπίδες ότι η συνάντηση θα προσφέρει μία ταχεία λύση στη διευθέτηση του ζητήματος για την αντιπυραυλική ασπίδα.
Πηγή: skai.gr