Οι δύο διαπραγματευτές για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ από την ευρωπαϊκή πλευρά και ο Στίβεν Μπάρκλεϊ από τη βρετανική, συναντώνται σήμερα για ένα πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκτιμήσουν αν υπάρχουν πιθανότητες να ξεμπλοκαριστούν οι συζητήσεις, έπειτα από μία τεταμένη εβδομάδα και πριν τη διεξαγωγή μιας κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για το θέμα.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Λίο Βαράντκαρ.

Οι δύο άνδρες φάνηκε να δίνουν κάποιες ελπίδες χθες στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας πριν τις 31 Οκτωβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το Brexit, διαβεβαιώνοντας ότι διαβλέπουν έναν «δρόμο» προς έναν συμβιβασμό για το θέμα- κλειδί των ιρλανδικών συνόρων. Ωστόσο δεν εξήγησαν πώς ακριβώς σκοπεύουν να βγάλουν τις διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο.

Η συνάντηση Τζόνσον- Βαράντκαρ αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο κομμάτι της συζήτησης του Μπάρκλεϊ με τον Μπαρνιέ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διορία ως σήμερα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει μια αποδεκτή, συμβιβαστική λύση και ο Μπαρνιέ θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσει το απόγευμα τους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ή όχι να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις.

«Ο Μπαρνιέ θα πρέπει να πει αν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για ένα κείμενο», εξήγησε ευρωπαϊκή πηγή. «Στη συνέχεια ο δρόμος θα είναι μακρύς. Είναι εντελώς παράλογη ιδεά να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας για τη σύνοδο της 17ης και 18ης Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για το διαζύγιο ΕΕ- Βρετανίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ των 27 χωρών και της Βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χρειάστηκε 18 μήνες διαπραγματεύσεων.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 19 Οκτωβρίου, νομοσχέδιο που έχει περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή τριών μηνών για το Brexit, αν και ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «ανεξαρτήτως κόστους».

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική» συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Κάντε υπομονή», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους, αποχωρώντας από τη συνάντηση και πηγαίνοντας να ενημερώσει τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Το Brexit είναι σαν την αναρρίχηση στο βουνό. Χρειαζόμαστε εγρήγορση, αποφασιστικότητα και υπομονή».

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση Μπάρκλεϊ-Μπαρνιέ ήταν «εποικοδομητική» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Εργαζόμαστε προς μια συμφωνία», δήλωσε η Αντρέεβα. «Εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ