Συνάντηση Μακρόν- Σολτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο: Ουκρανία και ενεργειακή κρίση στην ατζέντα

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει μετά την επανεκλογή του, ώστε να σηματοδοτήσει «την ισχύ του γαλλογερμανικού ζεύγους», ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για μια διμερή συνομιλία και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Βερολίνο, αφού συμμετάσχει στην Ημέρα της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της ολοκλήρωσης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα χρόνο μετά την έναρξή της.

Με τον Όλαφ Σολτς, θα θίξουν «ζητήματα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», ιδιαίτερα «όσον αφορά στην άμυνα και την ενέργεια», διευκρινίστηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θα ασχοληθούν επίσης με τα μεγάλα διεθνή ζητήματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της Ομάδας των Επτά (G7), η σύνοδος κορυφής της οποίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Η κατάσταση στο Σαχέλ, στα δυτικά Βαλκάνια και η σχέση ΕΕ-Κίνας θα συζητηθούν επίσης», όπως και «τα διμερή ζητήματα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ