«Καίγεται» να δει τον Μπάιντεν ο Ερντογάν- Κυρώσεις ζητά ξανά ο Μενέντεζ

Σε μια κρίσιμη φάση βρίσκει η σύναψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αύριο συναντάται με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. 

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης ότι επίκειται συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο πλαίσιο της Συνόδου G20. 

Και μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να σταμάτησε προσωρινά την επιθετική ρητορική εναντίον των ΗΠΑ, όμως ο κυβερνητικός εταίρος του, Ντεβλέτ  Μπαχτσελί συνεχίζει, καθώς σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι ούτε αποικία ούτε η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ». 

Στο μεταξύ, με αφορμή την αυριανή συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν και τις προθέσεις του πρώτου να αγοράσει νέο ρωσικό εξοπλισμό προκάλεσαν την αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι «ήμασταν ξεκάθαροι όταν συντάξαμε τη νομοθεσία CAATSA ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται σε κάθε οντότητα που συναλλάσσεται με τον αμυντικό κλάδο και τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας». Πρόσθεσε δε ότι κάθε νέα αγορά από την Τουρκία πρέπει να σημαίνει και νέες κυρώσεις.

 

Μάλιστα, και πριν από λίγο και κατά την ακρόαση του υποψήφιου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Λέικ, ο κ. Μενέντεζ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του τονίζοντας ότι με δεδομένες τις επιθετικές πράξεις του Ερντογάν στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές εναντίον του λαού του, χρειαζόμαστε έναν πρέσβη που δε θα διστάζει να καταστήσει στην Τουρκία υπεύθυνη και να την πιέσει να τηρήσει τις αρχές της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. 

Πηγή: skai.gr