Συναγερμός σε Πεκίνο για τον κορωνοϊό: Περιφράξεις και ελεγχόμενη είσοδος (vid,pics)

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό οι αρχές του Πεκίνου, μετά τη δραματική αύξηση με δεκάδες νέα κρούσματα και το κλείσιμο χώρων άθλησης και διασκέδασης  και περιορισμό των ταξιδιών.

Σύμφωνα με τον Guardian ολόκληρες περιοχές της κινεζικής πρωτεύουσας περιφράχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και δημιουργήθηκαν σημεία ελεγχόμενης εισόδου σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ πολίτες υψηλού κινδύνου, όπως οι συγγενείς ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη.

Ο Γιανγκ Ζανκιού, αναπληρωτής διευθυντής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν δήλωσε ότι το νέο ξέσπασμα της πανδημίας γίνεται από ένα πιο επιθετικό στέλεχος του ιού σε σχέση με εκείνον που έπληξε τη Γουχάν.

Περισσότερες από 20 γειτονιές του Πεκίνου έχουν χαρακτηριστεί μεσαίου κινδύνου, αναφέρει το Reuters και οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σφράγισαν κατοικίες και έχουν παραδώσει τρόφιμα και φάρμακα στους πολίτες που θα μείνουν σε καραντίνα.

«Η επιδημική κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι εξαρετικά σοβαρή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πόλη του Πεκίνου Χου Χετζιάν. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα για να σταματήσουμε τη μετάδοση του Covid-19».

Τη Δευτέρα όλα τα κλειστά κέντρα άθλησης και διασκέδασης στην πόλη έκλεισαν. Οι προπονητές και οι παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Γκουοάν της Σούπερ Λιγκ του Πεκίνου, υπεβλήθησαν σε τεστ επειδή το γήπεδο προπόνησης βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια με την πηγή του νέου κύματος της πανδημίας, ανέφεραν τοπικά μέσα.

Το επίκεντρο του νέου κύματος, με 106 κρούσματα, μεταξύ των οποίων 27 σήμερα Τρίτη, εντοπίζεται σε μια αγορά τροφίμων στα νοτιοδυτικά της πόλης, όπου πωλούνται καθημερινά ολόκληροι τόνοι τροφίμων και την οποία έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από τις 30 Μαΐου.

Μακρινές περιφέρειες όπως η Γιουνάν στα νότια, θέσπισαν κανόνες για καραντίνα σε άτομα που έρχονται από το Πεκίνο. Οι αρχές της Σαγκάη ανακοίνωσαν ότι όλοι όσοι φτάνουν από περιοχές υψηλού και μεσαίου κινδύνου θα μπαίνουν σε καραντίνα 14ων ημερών.

Περισσότεροι από 8.000 εργάτες από την αγορά έχουν υποβληθεί σε τεστ και μεταφέρονται σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας, ενώ σε άλλες αγορές του Πεκίνου και σε περισσότερα από 30.000 εστιατόρια έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό κύμα κορωνοϊού στην Κίνα από τον περασμένο Φεβρουάριο που εγείρει ανησυχίες για δεύτερο κύμα. Το Πεκίνο δεν είχε κανένα νέο κρούσμα για 56 συνεχόμενες ημέρες έως την περασμένη Πέμπτη.

Τα μέσα χαρακτηρίζουν ως «λειτουργία πολέμου» τα μέτρα που πήραν οι υγειονομικές αρχές.

Έγιναν έλεγχοι σε περισσότερες από 76.000 κοντινές κατοικίες την Κυριακή σε σχεδόν 300 σημεία διεξαγωγής ελέγχων, ενώ σκληρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ, όπως το κλείσιμο σχολείων και περιορισμοί στις μεταφορές.

Από τον πρώτο κρούσμα κορωνοϊού πέρσι στην πόλη Γουχάν, η Κίνα έχει ανακοινώσει περισσότερες από 84.000 κρούσματα και πάνω από 4.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Παγκοσμίως, πάνω από 8 εκατ. περιστατικά έχουν καταγραφεί ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει τις 436.000. Οι ΗΠΑ έχει «χτυπηθεί» περισσότερο από την πανδημία με περισσότερα από 2 εκατομμύρια κρούσματα.

Ο Μάικ Ράιαν εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι αναμένει από τις κινεζικές αρχές να δημοσιοποιήσουν την γενετική ακολουθία του ιού στο Πεκίνο και πως στηρίζει τις προσπάθειές τους έως τώρα. Πρόσθεσε πως μια τέτοια εστία, πρέπει να ερευνηθεί και να ελεγχθεί «και αυτό ακριβώς κάνουν οι κινεζικές αρχές».

Τη Δευτέρα, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ακόμη ερευνούν από πού ξεκίνησε το νέο ξέσπασα, με ορισμένους να υπονοούν ότι έφτασε από το εξωτερικό.

Η κρατική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ιός ξεκίνησε από επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενο σολομό στην αγορά τροφίμων Σινφάντι.

Ο Ράιαν ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν «διστακτικός» στο να ζητήσει να ελεγχθούν οι εν λόγω συσκευασίες τροφίμων σολομού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικοί ανέφεραν τη Δευτέρα ότι το ίδιο το ψάρι είναι απίθανο να μεταφέρει την ασθένεια.

Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα έσπευσαν να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Μέτρα ελέγχου βρίσκονται σε ισχύ σε κοινότητες, τρις υπεύθυνοι αξιωματούχοι απολύθηκαν» δήλωσε ο αρχισυντάκτης των Global Times, Χου Ζιζίν. «Αμερικανοί πολιτικοί μπορεί να δοθν ένα θαύμα, ότι το Πεκίνο θα έχει μηδενικά κρούσματα σε έναν μήνα» πρόσθεσε.

Οι τρεις αξιωματούχοι που απολύθηκαν, είναι ο επικεφαλής της αγοράς τροφίμων Σινφάντι, ο τοπικός επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος και ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφέρειας, σύμφωνα με τους Global Times. Οι παλαιότερες απολύσεις αξιωματούχων σχετικά με αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, μεταξύ άλλων σε σύμπλεγμα κατοικιών στη Γουχάν, έχουν εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη συγκάλυψη τέτοιων εστιών.

Πηγή: skai.gr