Συναγερμός από Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό στον Ειρηνικό

 Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία σήμαναν συναγερμό για τσουνάμι, μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών που σημειώθηκε στον νότιο Ειρηνικό.

«Επικίνδυνα κύματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι πιθανόν (να πλήξουν τις ακτές) μέσα στις τρεις επόμενες ώρες» ανέφερε το Κέντρο Συναγερμού για Τσουνάμι του Ειρηνικού. Κύματα ύψους από 30 εκατοστά μέχρι ένα μέτρο μπορεί να πλήξουν τα παράλια των Φίτζι, της Νέας Ζηλανδίας και του Βανουάτου.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εξέδωσαν προειδοποιητικές ανακοινώσεις κυρίως για το νησί Λορντ Χάου και για τα παράλια του Βόρειου Νησιού, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις ακτές.

Οι γαλλικές αρχές προς το παρόν δεν έχουν σημάνει συναγερμό. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της κατάστασης με προσοχή, για την περίπτωση που τα πράγματα αλλάξουν», εξήγησε μια πηγή του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τα υπερπόντια εδάφη.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο σεισμός έγινε ελάχιστα αισθητός στη Νέα Καληδονία και στα Νησιά της Πίστης και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι στην Κελέβη της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4.300 άνθρωποι και να εκτοπιστούν τουλάχιστον 170.000. Το 2004, το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία μετά τον σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα, στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ