Σύμβουλος του Τραμπ κατέθεσε ότι τον θορύβησε το τηλεφώνημα του προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι αφού άκουσε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να ζητάει από τον Ουκρανό ομόλογό του να ερευνήσει έναν πολιτικό αντίπαλό του θορυβήθηκε τόσο πολύ που ανέφερε το θέμα σε έναν δικηγόρο του Λευκού Οίκου, ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν, ο διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, έφτασε στο Καπιτώλιο φορώντας τη στρατιωτική στολή του. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν ξεκινήσει τρεις Επιτροπές της Βουλής σε βάρος του προέδρου Τραμπ.

Ο Βίντμαν, Αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στην Ουκρανία και παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, είναι επίσης ο πρώτος μάρτυρας που ήταν παρών και άκουσε το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου, το οποίο έδωσε την αφορμή για την έρευνα. Πριν φτάσει στο Καπιτώλιο, ορισμένοι σύμμαχοι του προέδρου, όπως η παρουσιάστρια του Fox News Λόρα Ίνγκραμ, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ακεραιότητά του και την πίστη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με θορύβησε το τηλεφώνημα», είπε ο Βίντμαν στην εναρκτήρια δήλωσή του. «Δεν νομίζω ότι ήταν προσήκον να ζητείται από μια ξένη κυβέρνηση να ερευνήσει έναν Αμερικανό πολίτη», πρόσθεσε.

Στο τηλεφώνημα αυτό ο Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ. Ο τελευταίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας φυσικού αερίου Burisma. Ο Τραμπ ζήτησε επίσης από τον Ζελένσκι να εξετάσει μια θεωρία συνωμοσίας –που έχει ήδη καταρριφθεί– ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία ήταν η χώρα που παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ είχε αναστείλει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 391 εκατ. Δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία είχε εγκρίνει το Κογκρέσο. Ο Ζελένσκι συμφώνησε με τα αιτήματα του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Αργότερα η βοήθεια αυτή αποδεσμεύτηκε.

Ο Βίντμαν, ο οποίος εμφανίστηκε να καταθέσει αφού κλητεύθηκε, αφηγήθηκε ότι άκουσε το τηλεφώνημα.

«Αντιλήφθηκα ότι αν η Ουκρανία ξεκινούσε έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν και της Burisma πιθανότατα αυτό θα ερμηνευόταν ως κομματικό παιχνίδι και αναμφίβολα θα κατέληγε να χάσει η Ουκρανία τη διακομματική υποστήριξη που είχε μέχρι τότε. Όλο αυτό θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», είπε.

Ο Βίντμαν ανέφερε τις ανησυχίες του στον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το τηλεφώνημα αυτό οδήγησε στην καταγγελία ενός «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά είναι μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα της Βουλής. Στη γραπτή δήλωσή του ο Βίντμαν αρνήθηκε ότι ο ίδιος είναι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ή ότι γνωρίζει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.

Σε συνομιλίες, στις 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, με Ουκρανούς αξιωματούχους, ο Βίντμαν είπε ότι ο πρώην δωρητής του Τραμπ και νυν Αμερικανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ τους είπε ότι θα πρέπει να υλοποιήσουν «συγκεκριμένες έρευνες προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συνάντηση με τον πρόεδρο». Σε αυτό το σημείο, ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον διέκοψε τη συνάντηση.

Σύμφωνα πάντα με τον Βίντμαν, ο Σόντλαντ είπε σε άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενημερώνοντάς του μετά τη συνάντηση, ότι ήταν σημαντικό να επικεντρωθούν οι Ουκρανοί εισαγγελείς στο θέμα των εκλογών του 2016, στους Μπάιντεν και την Burisma. «Επισήμανα στον πρεσβευτή Σόντλαντ ότι οι δηλώσεις του ήταν ακατάλληλες, ότι το αίτημα να ερευνηθεί ο Μπάιντεν και ο γιος του δεν είχαν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια» είπε, επιμένοντας ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες του στον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η πρώην σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία, Φιόνα Χιλ, είχε καταθέσει στις 14 Οκτωβρίου ότι και εκείνη θορυβήθηκε από τις δηλώσεις του Σόντλαντ για τον Μπάιντεν και την συμβούλευσαν να μιλήσει με τον δικηγόρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Άιζενμπεργκ.

Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και χαρακτηρίζει πολιτικά υποκινούμενη την έρευνα σε βάρος του για το σκάνδαλο της Ουκρανίας. «Γιατί καταθέτουν για το τηλεφώνημα άνθρωποι τους οποίους ούτε καν γνωρίζω. Απλώς διαβάστε τη γραπτή συνομιλία και η φάρσα της (έρευνας) παραπομπής θα τελειώσει. Η Ουκρανία είπε (ότι δεν ασκήθηκε) καμία πίεση», έγραψε στο Twitter σήμερα.

Στην κατάθεσή του ο Βίντμαν δήλωσε ότι είναι «πατριώτης» και ότι «είναι ιερό καθήκον και τιμή του να προασπίζεται» τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως από κόμματα και πολιτικές.

Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του, με την βουλευτή Κάθριν Κλαρκ να επισημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιτίθενται σε έναν άνθρωπο που έχει τιμηθεί με την Πορφυρή Καρδιά «επειδή δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις ενέργειες του προέδρου». Η Πορφυρή Καρδιά απονέμεται σε ανθρώπους που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ