Σύμβουλος Μέι: Άβολη αναγκαιότητα το backstop για τη Β. Ιρλανδία

Shutterstock.com
Ο επικεφαλής σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit, Όλι Ρόμπινς, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες για την έξοδο από την ΕΕ, χαρακτήρισε το λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία «άβολη αναγκαιότητα και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με αυτή την ασφαλιστική δικλείδα στη Συμφωνία Αποχώρησης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει για όσο χρειαστεί σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να μην επανέλθουν τα σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το backstop έχει προκαλέσει την οργή των ευρωσκεπτικιστών στη Βρετανία, καθώς δεν παραχωρεί στη χώρα δικαίωμα μονομερούς τερματισμού αυτής της θεωρητικά προσωρινής τελωνειακής ρύθμισης.

Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Ρόμπινς παραδέχθηκε ότι η Βρετανία δε θέλει να ισχύσει το backstop, προσθέτοντας όμως πως ούτε η ΕΕ το επιθυμεί. «Είναι σίγουρα ένα άβολο αποτέλεσμα και για τις δυο πλευρές», σχολίασε ο κ. Ρόμπινς, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ δίχως το backstop.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε περίληψη της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα επί της συμφωνίας με την ΕΕ για τους όρους του Brexit. Μεταξύ άλλων τονίζεται η απουσία δικαιώματος μονομερούς αποχώρησης της Βρετανίας από το backstop.

Η αντιπολίτευση δηλώνει μη ικανοποιημένη από τη δημοσιοποίηση μόνο της περίληψης της νομικής γνωμάτευσης, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές έχουν ψηφίσει υπέρ της αποκάλυψης αυτούσιας της γνωμάτευσης. Για το λόγο αυτό όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απειλήσει με καταγγελία κατά της κυβέρνησης για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

Δήλωση για τη νομική γνωμάτευση θα κάνει στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ ο
ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο