Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μεταποιημένων Φρούτων και Λαχανικών της Ε.Ε. με την οποία καθορίστηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης για τη σταφίδα της περιόδου 2006-2007, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.
Ο Ε. Μπασιάκος έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ όπου από τα βασικά θέματα ήταν η πρώτη συζήτηση της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση του αμπελο-οινικού τομέα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη στρεμματική ενίσχυση για τη σταφίδα, μετά από συνεχείς και συστηματικές παρεμβάσεις του Ε. Μπασιάκου και τη συμβολή του επιτρόπου Σταύρου Δήμα εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά αξιοσημείωτη αύξηση των κοινοτικών πόρων για την Eλλάδα, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, ώστε να καλυφθούν οι αυξήσεις της καλλιέργειας σουλτανίνας και με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων σταφιδοπαραγωγών.
Σημειώνεται ότι πέραν της σταφίδας σε σημαντικά για τη χώρα μας γεωργικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι και το ελαιόλαδο, οι εισροές από την Ε.Ε. κατά την τελευταία περίοδο ήταν σημαντικά αυξημένες και οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
Στην παρέμβασή του για τη μεταρρύθμιση του αμπελο-οινικού τομέα ο Ε. Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο στο νέο καθεστώς που θα υιοθετηθεί να διασφαλισθεί για τη χώρα μας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των οινικών προϊόντων της Ελλάδας, η διατήρηση της παραγωγής σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, η στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού αμπελουργικού δυναμικού.
Παράλληλα, ο Ε. Μπασιάκος απέρριψε τις προτάσεις της Επιτροπής για εισαγωγή γλευκών από τρίτες χώρες και την οινοποίηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και τη χρήση μη αποδεκτών μέχρι σήμερα οινολογικών πρακτικών που θα υποβαθμίσουν το ελληνικό κρασί. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε επίσης να παρασχεθεί η οικονομική δυνατότητα μέσω εθνικών φακέλων, να προχωρήσουν οι αναγκαίες προσαρμογές και αναδιαρθρώσεις και υποστήριξε την ανάγκη πρόβλεψης κατάλληλων μέτρων στήριξης της αγοράς αλλά και την υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής εκστρατείας προώθησης.
Με την υποστήριξη των ομολόγων του από πολλά κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ιρλανδία, Ουγγαρία και Κύπρο) ο Ε. Μπασιάκος απέρριψε τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τους κανόνες χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων και ζήτησε να ισχύσουν νέες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα μας:
-Τη συνέχιση και ταχύτερη εφαρμογή του αναδασμού, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
-Την ενίσχυση της καθετοποίησης της ίδιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεών της Ελλάδας, κυρίως για τους νέους αγρότες αλλά και εκείνους τους παραγωγούς που προσανατολίζονται στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.
-Την προβολή και προώθηση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.
-Την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
-Την καταπολέμηση των ασθενειών του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθώς και την γενετική βελτίωση των ζώων.
Εξάλλου, στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο για το θέμα των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο Ε. Μπασιάκος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη έναντι οποιασδήποτε παραχώρησης στον τομέα της γεωργίας προς τους εμπορικούς εταίρους. Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν ισόρροπα και δίκαια αποτελέσματα για τον Γύρο της Ντόχα, τόσο στη γεωργία, όσο και για άλλους τομείς όπως είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Φιλανδό υπουργό Γεωργίας Γιούχα Κορκεαόγια με τον οποίο συζήτησε θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της φιλανδικής προεδρίας.
Συγκεκριμένα, ο Ε. Μπασιάκος ανέπτυξε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου τις ελληνικές θέσεις για την μεταρρύθμιση του αμπελο-οινικού τομέα, την τροποποίηση του καθεστώτος που διέπει τα αλκοολούχα ποτά και την ενδυνάμωση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Εξετάστηκαν ακόμη η αναμενόμενη μεταρρύθμιση των φρούτων και λαχανικών, η επίτευξη καλύτερων συνθηκών για τον πτηνοτροφικό κλάδο και ο κανονισμός για τη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων της Μεσογείου.
Τέλος, ο Ε. Μπασιάκος είχε συναντήσεις με την αρμόδια για θέματα Γεωργίας επίτροπο Φίσερ Μπόλ και τον αρμόδιο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, επίτροπο Μ. Κυπριανού.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr