Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

Το μέλλον της Ευρώπης ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τους «25», κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.
Μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξέφρασε σταθερά την υποστήριξή της στο λεγόμενο «Σχέδιο Δ», δηλαδή στο σχέδιο για τον Διάλογο, τη Δημοκρατία και τη Διαβούλευση. «Στόχος είναι μία νέα πολιτική συναίνεση για την πρόοδο της Ευρώπης, μέσα από την ενεργότερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Οι πολίτες δεν πρέπει να είναι οι παρατηρητές, αλλά οι διαμορφωτές της κοινής πορείας, του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.
Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους εορτασμούς για την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Ο κ. Βαληνάκης τόνισε πως «αυτή η τόσο σημαντική ημέρα για την Ευρώπη πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα για να θυμηθούμε το πόσα έχουμε πετύχει, και για να αναδείξουμε την προσήλωσή μας στο όραμα αυτό». Ο Έλληνας υφυπουργός ανέφερε, ακόμη, πως με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και 50 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών σχεδιάζουν ένα πρόγραμμα διαλόγου και προβληματισμού σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο θα ενταχθούν μία σειρά από εκδηλώσεις ανοιχτού διαλόγου στην περιφέρεια με συμμετοχή οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα της Συνθήκης της Ρώμης ετοιμάζεται σειρά δημοσίων εκδηλώσεων και στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γ. Βαληνάκης.
"Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Γηραιά Ηπειρος έχει ανάγκη την ανακυττάρωσή της μέσα από τη φρεσκάδα, το δυναμισμό, τη φαντασία και τα οράματα της νέας γενιάς της.», κατέληξε ο Γ. Βαληνάκης.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr