Συμβιβασμός

Ο συντονιστής της ομάδας του Βελιγραδίου που συμμετέχει στις συνομιλίες της Βιέννης για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου Λέον Κογέν δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα παρουσιάσει εκ νέου τις σερβικές θέσεις στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Πρίστινα, προσφέροντας συμβιβαστικές λύσεις για όλα τα ζητήματα.

Όπως είπε σε τηλεοπτικό σταθμό, "πρέπει να δείξουμε ότι προσφέρουμε έναν λογικό συμβιβασμό για όλα τα ζητήματα, από το ίδιο το ζήτημα του καθεστώτος έως πιο συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά υπό έναν όρο- ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας σε ό,τι αφορά το Κόσοβο δεν θα πειραχθεί".

Παράλληλα διέψευσε τις φήμες ότι η Σερβία είναι έτοιμη να προσφέρει τα πάντα στο Κόσοβο, εκτός από το να έχει το δικό του στρατό και να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Εν τω μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση σε όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή του Κοσόβου, απηύθυνε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Τόνισε πως η Συμμαχία δεν θα ανεχθεί καμιά μορφή βίας στη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος του Κόσοβου.

Ο κ. Σέφερ δήλωσε, επίσης, πως διαβεβαίωσε τους Σέρβους φίλους του ότι η KFOR θα παραμείνει στην περιοχή και μετά την απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου, έως ότου υπάρξει νομιμοποίηση της νέας κατάστασης από τον ΟΗΕ.

Οι άνευ χρονικού ορίου διαπραγματεύσεις δεν θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, επισήμανε ο κ. Σέφερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δυο πλευρές θα κατανοήσουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr