Συμπλήρωση 20 ετών από τη Συμφωνία της Μ. Παρασκευής στη Β. Ιρλανδία

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τρίτη από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, που έθεσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι λεγόμενες «Ταραχές» μεταξύ ενωτικών και ρεπουμπλικανών στοίχισαν τις ζωές πάνω από 3.600 ανθρώπων.

Η Συμφωνία, που επικυρώθηκε με δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων το Μάιο του 1998, προέβλεπε τη σύσταση τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία με συμμετοχή του μεγαλύτερου κόμματος καθεμίας εκ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Με αφορμή την επέτειο διοργανώνεται σήμερα στο Μπέλφαστ συνέδριο, στο οποίο θα παραστούν οι πρωταγωνιστές του 1998 – από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τον διαπραγματευτή του πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ, έως τους πρώην Πρωθυπουργούς Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Άχερν, καθώς βέβαια και τους Βορειοϊρλανδούς πρωταγωνιστές.

Σημειώνεται ότι η τοπική κυβέρνηση, το ονομαζόμενο Εκτελεστικό της Βόρειας Ιρλανδίας, έχει αναστείλει τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2017 λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ των συμμετεχόντων Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και του Sinn Fein.

Παράλληλα, η αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί αυτή την περίοδο το μεγάλο αγκάθι στην ταχύτερη πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο