Συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Δευτέρα, ρύθμιση για την εφαρμογή των κυρώσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ κατά του Ιράν μετά την άρνησή του να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στο Λουξεμβούργο οι κυρώσεις αφορούν άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στο πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο ευρωπαϊκός κατάλογος, ο οποίος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα πέραν αυτών τα οποία αφορούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο κατάλογος περιλαμβάνει λίγα περισσότερα ονόματα από αυτά του ΟΗΕ, διευκρίνισαν οι ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να αναφερθούν στον ακριβή αριθμό τους, ο οποίος δεν θα γίνει γνωστός μέχρι στη δημοσίευση του καταλόγου στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Οι 27 είχαν δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο ότι θα μεγάλωναν τον κατάλογο του ΟΗΕ, παραμένοντας πάντως στο πνεύμα με το οποίο καταρτίστηκε.

Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν σήμερα κατ' αρχήν το "πράσινο φως" για την εφαρμογή και της δεύτερης σειράς κυρώσεων κατά του Ιράν που υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ στις 24 Μαρτίου για τη συνεχιζόμενη άρνησή του να αναστείλει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

Η οριστική υιοθέτηση των νέων κυρώσεων αναμένεται να γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ' ότι συνέβη με τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν το Δεκέμβριο.
Πηγή: skai.gr