Συμφωνία στην Ιαπωνία

Στις 25 Σεπτεμβρίου, το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας θα διορίσει τον νέο πρωθυπουργό ο οποίος θα αντικαταστήσει τον συντηρητικό Σίνζο 'Αμπε που παραιτήθηκε.

Στην ημερομηνία αυτή συμφώνησαν το κυβερνών Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ).

Ιδιαίτερα αποδυναμωμένος από τα συνεχή σκάνδαλα ο 52χρονος 'Αμπε υπέβαλε ξαφνικά πριν από μια εβδομάδα την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας και από την προεδρία του PLD.

Το PLD που διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (κάτω βουλή) και έχασε τον έλεγχο στη Γερουσία (άνω βουλή) στα τέλη Ιουλίου, θα έχει νέο πρόεδρο στις 23 Σεπτεμβρίου ο οποίος αυτομάτως θα οριστεί πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο.

Δύο είναι οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του 'Αμπε που εξακολουθεί να νοσηλεύεται λόγω κόπωσης και άγχους.

Ο μετριοπαθής Γιασούο Φουκούντα, βετεράνος της ιαπωνικής δεξιάς, 71 ετών, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος έναντι του αντιπάλου του, εθνικιστή Τάρο 'Ασο, 66 ετών.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εθνικιστικής εφημερίδας Sankei και του τηλεoπτικού δικτύου Fuji TV το 56% των Ιαπώνων τάσσεται υπέρ του Φουκούντα έναντι μόλις 28% που λαμβάνει ο 'Ασο.
Πηγή: skai.gr