Συμφωνία στη GM

Σε μια κατ' αρχής συμφωνία κατέληξαν την Τετάρτη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία και η διοίκηση της General Motors.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επανέρχονται κανονικά πλέον στην εργασία τους κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία με τη διοίκηση της επιχείρησης θα επικυρωθεί εντός της εβδομάδας.

Στην τριήμερη απεργία έλαβαν μέρος 73.000 εργαζόμενοι, μέλη του συνδικάτου, στην μεγαλύτερη κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο στην εταιρία από το 1970.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκεσαν δέκα εβδομάδες. Το Σαββατοκύριακο, ενώ έμοιαζαν να πλησιάζουν σε συμφωνία, οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την εμμονή των συνδικαλιστών η General Motors να δεσμευθεί ότι τα εργοστάσια στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν τα υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη νέα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια μικρής διάρκειας απεργία, υποστηρίζοντας ότι καμία από τις δυο πλευρές δε θα ωφελείτο από την παράταση της που κοστίζει στην εταιρία πωλήσεις που χρειάζεται πολύ και μειώνει τις απολαβές των εργαζομένων στα μόλις 200 δολάρια την εβδομάδα.

Στον Καναδά, 17.000 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απολύσεων λόγω της απεργίας, ενώ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία στον Καναδά Μπαζ Χάργκροουβ επέσεισε τον κίνδυνο 100.000 Καναδοί να μείνουν άνεργοι εάν η σύγκρουση συνεχισθεί.

Τα εργοστάσια της GM στον Καναδά εξαρτώνται για την παραγωγή από αυτά στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr