Συμφωνία προσέγγισης ΕΕ - Σερβίας

Συμφωνία προσέγγισης ΕΕ - Σερβίας
Οι Βρυξέλλες και το Βελιγράδι υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία προσέγγισης ΕΕ-Σερβίας, με την ελπίδα να εξασφαλίσει τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στους εθνικιστές στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σερβία στις 11 Μαΐου.

Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση, υπέγραψαν το κείμενο, παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού που προτάθηκε από την Ολλανδία και το Βέλγιο, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν να υπογράψουν τη συμφωνία αλλά με την προϋπόθεση ότι θα την επικυρώσουν μόνον αφού πεισθούν ότι η Σερβία συνεργάζεται πλήρως στην καταδίωξη εγκληματιών πολέμου.

Βάσει της συμφωνίας, μόνο τότε το Βελιγράδι θα αρχίσει να απολαμβάνει των εμπορικών και των άλλων πλεονεκτημάτων που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Για σπουδαίο πολιτικό βήμα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας έπαιξε η Ελλάδα σύμφωνα με τον υφυπουργό Eξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη ο οποίος καλωσόριζε τη γειτονική χώρα καθώς "συνιστά αναμφισβήτητα ένα ιστορικό βήμα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ".

Σε δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου ο Γ. Βαληνάκης τόνισε ότι με την απόφαση αυτή "στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα στο λαό της Σερβίας για το ευρωπαϊκό του μέλλον και η Σερβία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα".
Πηγή: skai.gr