Συμφωνία για νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη

Στη Λισσαβώνα οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, προεδρεύων της συνάντησης, δήλωσε ότι με τη συμφωνία αυτή η Ευρώπη εξέρχεται από τη θεσμική κρίση. Η συνθήκη έχει ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη διευρυμένη Ε. Ένωση.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη, έρχεται η ώρα για εορτασμούς, αλλά και για ανακούφιση.

"Μας σώσατε", είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας στον άνθρωπο που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων, τον πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες.

Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συμφωνία μέχρι αργά τη νύχτα. 

Ο  Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία. Κι αυτό γιατί κατάφερε να διασφαλίσει ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν θα εμπλέκεται στην κοινωνική πολιτική, τις εξωτερικές υποθέσεις και την έννομη τάξη της Βρετανίας.

Πάντως, στη Λισσαβώνα, οι φωνές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Βρετανία για τη συνθήκη δεν θα σταματήσουν.

Όμως, τώρα που επιτεύχθηκε συμφωνία, οποιαδήποτε συζήτηση αφορά το μέλλον.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, ώστε να ασχοληθούν απρόσκοπτα με φλέγοντα ζητήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η τρομοκρατία και η ενέργεια.

Η νέα συνθήκη θα υπογραφεί επισήμως το Δεκέμβριο. Ωστόσο, με τη συμφωνία αυτή φτάνει στο τέλος η εμμονή των τελευταίων δύο ετών για θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Γιολάντα Γεωργίου)