Συλλογική τιμωρία ο αποκλεισμός της Γάζας

Ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά "συλλογική τιμωρία" των 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που ζουν εκεί, καταγγέλλει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή της.

"Ο ισραηλινός αποκλεισμός στερεί τους κατοίκους της Γάζας τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα που έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν. Αποτελεί μία συλλογική τιμωρία που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", τονίζει η HRW.

Τονίζει ακόμα ότι 245 Παλαιστίνιοι "εκ των οποίων περίπου οι μισοί δεν είχαν εμπλακεί σε επεισόδια βίας" σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2007.

Κατηγορεί επίσης τον ισραηλινό στρατό ότι ενθαρρύνει την καλλιέργεια της ατιμωρησίας στις τάξεις του, μη ερευνώντας για τους θανάτους πολιτών.

Παράλληλα, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνεχίζουν τις τυφλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Ισραήλ, παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο.

Το HRW αναφέρεται στην έκθεση του και στις αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις, Χαμάς και Φατάχ, τις οποίες καταγγέλλει για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη διάρκεια των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων το 2007 που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στοίχισαν τη ζωή σε 318 Παλαιστινίους.
Πηγή: skai.gr