Σύγκρουση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με κοινοτικό τελεσίγραφο για απόσυρση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η ΕΕ απαίτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει έως το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο αναιρεί τμήματα της συμφωνίας του Brexit αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μετά από έκτακτη συνάντηση στο Λονδίνο του Βρετανού συντονιστή για το Brexit και Υπουργού Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, έγινε γνωστό πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι Βρυξέλλες θεωρούν το νομοσχέδιο «εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης και του διεθνούς δικαίου».

Ευρωπαϊκοί νομικοί τονίζουν πως η κατάθεση και μόνο του νομοσχεδίου συνιστά παραβίαση της συμφωνίας του Brexit που μόλις πριν από 11 μήνες υπέγραψε η κυβέρνηση Τζόνσον.

Το νομοσχέδιο δίνει μονομερώς στη βρετανική κυβέρνηση την εξουσία να καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται τελωνειακές δηλώσεις για μεταφορά προϊόντων από τη Β. Ιρλανδία προς το υπόλοιπο Ην. Βασίλειο, αλλά και να μην ενημερώνει ις Βρυξέλλες για κρατικές ενισχύσεις εταιρειών που κάνουν εμπόριο στη Β. Ιρλανδία, όπως είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Ο κ. Σέφκοβιτς είπε επίσης στον κ. Γκόουβ ότι μόνο με την ανάκληση του νομοσχεδίου θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη Βρετανία.
 

Πηγή: skai.gr