Συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα

Αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ, εξαπέλυσαν επίθεση με ελαφρύ αεροσκάφος εναντίον στρατιωτικών βάσεων στη βορειοανατολική Σρι Λάνκα την Κυριακή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν νέες χερσαίες επιχειρήσεις, μετά από επίθεση σε λεωφορείο το Σάββατο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων.

Οι αντάρτες βομβάρδισαν δύο εγκαταστάσεις του στρατού στην περιοχή Ουέλι Όγια, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. "Έριξαν τρεις βόμβες σε δυο τοποθεσίες κι επέστρεψαν", είπε η πηγή. "Η ζημιά που προκάλεσαν είναι ασήμαντη, αλλά η ενέργεια ήταν συμβολική. Δείχνει ότι διαθέτουν τις συντεταγμένες στρατιωτικών εγκαταστάσεων". Ένας στρατιώτης τραυματίσθηκε από το βομβαρδισμό, κατά την ίδια πηγή.

Το τσεχικής κατασκευής αεροσκάφος Zlin-143 κατάφερε να ξεφύγει παρά τα νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουν εγκατασταθεί από τις ένοπλες δυνάμεις στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο στρατός της χώρας είχε βομβαρδίσει θέσεις του πυροβολικού των Τίγρεων στην ίδια περιοχή, ανέφερε το υπουργείο Αμύνης.

Η αεροπορική επίθεση των Τίγρεων, πριν το ξημέρωμα της Κυριακή, ήταν η πέμπτη αφ’ ότου η οργάνωση απέκτησε μια μικρή αεροπορία τον Μάρτιο του 2007.

Η πρώτη τους επίθεση είχε στόχο μια αεροπορική βάση που μοιράζεται ένα διάδρομο αποπροσγειώσεων με το μόνο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας. Η σημερινή επίθεση είναι, επίσης, η πρώτη αεροπορική επιδρομή των ανταρτών τους τελευταίους έξι μήνες.

Στην προηγούμενη επίθεσή τους οι αυτονομιστές αντάρτες είχαν χρησιμοποιήσει ένα ελαφρύ αεροσκάφος για την υποστήριξη μιας χερσαίας επίθεσης κομάντο εναντίον άλλης μιας αεροπορικής βάσης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τον Οκτώβριο --που είχε αποβεί στην καταστροφή πολλών μαχητικών που στάθμευαν εκεί.
Πηγή: skai.gr